Podgorica: U julu iscurjelo 4 milijarde litara vode

"Naplata utrošene je vode na "zadovoljavajućem nivou", ali da problem predstavljaju sporna potraživanja iz prethodnih godina"
4 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 16:15h

Vrućine, koje su u Podgorici počele sredinom juna, prouzrokovale su i znatno veću potrošnju vode i probleme u vodosnabdijevanju.

Portparolka "Vodovoda i kanalizacije" Nataša Novaković kazala je da je u julu potrošeno praktično 20 procenata više vode nego u junu.

Uz neracionoalnu potrošnju, problem predstavljavaju i visoke temperature i velika suša, pa je nivo vode u vodoizvo rištima na veoma kritičnom nivou.

"Sa povećanjem dnevnih temperatura, znatno se povećala potrošnja vode... Tokom jula, potisnuto je 4.156.567 metara kubnih vode, što je u poređenju sa istim periodom prošle godine za 6 odsto više više. Julska po trošnja je za 19 procenata veća u odnosu na jun. Zbog izuzetno visokih temperatura i dugog sušnog perioda suočavamo se sa problemima u obezbjeđivanju urednog vodosnabdijevanja na kompletnoj teritoriji Glavnog grada", saopštila je Novaković "Vijestima".

To, praktično, znači da je u julu potrošeno više od 4 milijarde litara vode, odnosno oko 20.000 po glavi stanovnika.

Julska po trošnja je za 19 procenata veća u odnosu na jun

Ona je navela da su uspjeli da obezbijede uredno vodosnabdijevanje i na višim kotama u gradu, uprkos "ekstremno niskom nivou" na vo doizvorištima.

"Međutim, često se, naročito u rubnim djelovima grada, voda nenamjenski troši za za livanje voćnjaka, bašti i pranje automobila, što dodatno otežava snabdijevanje svih potrošača", navodi se u odgovoru na pitanja "Vijesti".

Napalata veća za 10 odsto

Novaković je istakla da je naplata utrošene vode na "zadovoljavajućem nivou", ali da problem predstavljaju sporna potraživanja iz prethodnih godina.

"U poređenju sa istim periodom u 2011. godine, naplata je veća za 10 procenata. Imajući u vidu da se najveći dio aktivnosti JP "Vodovod i kanalizacija' finansira iz sopstve nih prihoda, neplaćanje usluga... dovodi u pitanje operativnu efikasnost i mogućnost finansiranja, kako postojećih, tako i novih investicionih aktivnosti, kao i samu održivost sistema", navela je Novaković.

Zatvaraće ventile zbog zalijevanja

Uprkos tome što su krajem juna upozorili da će smanjiti pritisak naseljima u kojima potrošači neracionalno troše, u "Vodovodu" se još nijesu odlučili na taj korak.

Novaković, međutim, upozorava da će biti prinuđeni da zavrnu ventile prema "određenim prigradskim zonama", ako se nastavi neracionalna potrošnja.

"Molimo sve sugrađane da ne zalivaju bašte i dvorišta vodom iz gradskog vodovoda, jer na taj način ugrožavaju svoje komšije i onemogućavaju da i oni imaju dovoljno vode, u periodu kada nam je svima prijeko potrebna", kazala je Novaković.

Galerija

Bonus video: