Ukoliko ne želite partijsku televiziju dođite u četvrtak na protest ispred RTCG-a

Na građanskom skupu govoriće: Dragoljub Vuković (Media centar), Vanja Ćalović Marković (MANS), Slavica Striković (Ženska akcija), Mila Radulović (Društvo profesionalnih novinara), Radoš Mušović (CRNVO)
0 komentar(a)
RTCG, TVCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
RTCG, TVCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.06.2018. 20:13h

Media Centar je pozvao predstavnike nevladinih organizacija i nezavisnih medija na protestni performans povodom najave nezakonitog i politički motivisanog razrješenja generalne direktorice RTCG Andrijane Kadije.

Protestni performans pod sloganom “Nezavisni Javni servis i tačka” će biti održan u četvrtak 7. juna u 12.00 na platou ispred zgrade RTCG. Početak skupa je zakazan neposredno prije početka sjednice Savjeta RTCG, na kojoj će biti razmatrana inicijativa za razrješenje generalne direktorice RTCG.

Na građanskom skupu govoriće: Dragoljub Vuković (Media centar), Vanja Ćalović Marković (MANS), Slavica Striković (Ženska akcija), Mila Radulović (Društvo profesionalnih novinara), Radoš Mušović (CRNVO).

"Vladajuća partija ulazi u završnu fazu ponovnog stavljanja pod kontrolu RTCG. Većina članova Savjeta RTCG su puki izvršioci volje DPS-a koji treba da vrate usluge političkoj partiji koja im je, kršeći zakonske propise, omogućila da postanu članovi ovog tijela.Ukolko ne želite da se vama manipuliše i od vas skrivaju informacije od javnog interesa, ukoliko ne želite partijsku televiziju, dođite na građanski skup.Braneći javni medijski servis, branite svoja ljudska i građanska prava", navode iz Media centra

Vlast ne odustaje od kontrole Javnog servisa

Najavljena rasprava o inicijativi za smjenu generalne direktorice Radio i Televizije Crne Gore (RTCG), Andrijane Kadije, potvrda je namjere Demokratske partije socijalista (DPS) da Javni servis vrati pod svoju apsolutnu kontrolu, ocijenili su predstavnici četiri nevladine organizacije.

Predstavnici Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centra za građansko obrazovanje (CGO), Instituta alternativa (IA) i Centra za monitoring i istraživanja (CEMI) kazali su da na taj način DPS namjerava i da zaustavi transformaciju RTCG u javni servis, uprkos upozorenjima Evropske unije.

Iz četiri NVO su podjetili da su sistemski, kontinuirani i nezapamćeni napadi na RTCG počeli protivzakonitim smjenama dva člana Savjeta, Gorana Đurovića i Nikole Vukčevića, u decembru prošle godine.

"Nezakonite smjene dva člana Savjeta, koje je tehnički sproveo Administrativni odbor, a predvodili poslanici DPS-a, Ljuiđ Škrelja i Marta Šćepanović, jasno su pokazale da DPS ne bira sredstva da RTCG 'očisti' od njima neposlušnih i ponovo taj medij pretvori u partijski bilten", navodi se u zajedničkom saopštenju četiri NVO.

Oni su dodali da su, u tu svrhu u Savjet instalirani pojedinci koji su direktni izvršitelji naredbi vlasti sa providnom taktikom višemjesečnog podrivanja autoriteta menadžmenta, ometanja funkcionisanja RTCG-a i na kraju izglasavanja smjene generalne direktorice.

"Novi menadžment RTCG, na čelu sa Kadijom i Vladanom Mićunovićem, ostao je na liniji započetih reformskih procesa u Javnom servisu i pored svih otpora koje doživljavaju interno i pritisaka koji se pokušavaju nametnuti spolja", navodi se u reagovanju.

Predstavnici četiri nevladine organizacije su ocijenili da to ne odgovara DPS-u i Vladi, jer oni prihvataju isključivo podaničke institucije, organizacije i pojedince bez integriteta, spremne da bez pogovora izvršavaju i nezakonite radnje u korist vladajuće partije.

"Jedan od takvih je član Savjeta, Mimo Drašković, koji svoju odanost DPS-u potvrđuje i prisustvom na konvencijama te partije i koji je konačno uputio više mjeseci najavljivanu inicijativu za smjenu generalne direktorice i time ispunio svoju ulogu u tom tijelu", navodi se u saopštenju.

Iz NVO su kazali da je rad RTCG prethodnih mjeseci aktivno opstruirala i Vlada koja je odlagala potpisivanje Ugovora o pružanju javnih usluga između izvršne vlasti i Javnog servisa, kao i odobrenje Kolektivnog ugovora, što je sa zabrinutošću navedeno u izvještaju EK kao dio političkih pritisaka.

"Smjena Kadije potvrdila bi da DPS i Vlada neće dozvoliti izgradnju institucija bez partijskog uticaja, da su odlučni da direktno derogiraju sve institucije koje naprave neki korak u pravcu nezavisnosti, da ne daju prostor osobama od integriteta da rade svoj posao na rukovodećoj poziciji, odnosno da svjesno urušavaju sve stubove na kojima treba da počiva funkcionalna vladavina prava", navodi se u saopštenju.

Smjenom Kadije, kako se ocjenjuje, vlasti bi otvarile prostor da EK ozbiljno razmotri aktiviranje klauzule balansa, odnosno da ne dozvoli privremeno zatvaranje ostalih poglavlja dok se ne ostvari suštinski napredak u vladavini prava, gdje su sloboda medija i izražavanja jedno od važnih pitanja.

Saopštenje su potpisale izvršne direktorice CRNVO i CGO, Ana Novaković i Daliborka Uljarević i predsjednici upravnih odbora IA i CEMI, Stevo Muk i Zlatko Vujović.

Bonus video: