Đukanovićeva banka Šariću dala 15 miliona

Prva banka pod hipotekom, osim “Max prestigea”, drži i budvansku tvrđavu Citadela na iznos od tri miliona eura, kao i jugoistočni dio ostrva Sveti Nikola, na iznos od 20 miliona eura
70 pregleda 0 komentar(a)
hotel Max Prestige, Foto: Vuk Lajović
hotel Max Prestige, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.08.2012. 20:13h

Luksuzni mali hotel "Max prestige" u Budvi koji se formalno vodi na srpskog državljanina Bojana Stanojkovića, glavnog ortaka odbjeglog narkobosa Darka Šarića, nalazi se pod hipotekom Prve banke na iznos od oko 15 miliona eura.

To su podaci koji su naznačeni u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore.

Kao vlasnik katastarske parcele 805 KO Budva, upisana je budvanska firma "Max prestige" na koju se vodi zemljišna parcela na samoj zaobilaznici oko grada površine 1.122 kvadrata. Na njoj je izgrađen četvorospratni hotel površine 1.014 kvadrata.

Uvidom u evidenciju Centralnog registra Privrednog suda, firma je osnovana 18. januara 2010. sa adresom u hotelu. Osnivač je Bojan Stanojković, dok je izvršni direktor i zastupnik Nebojša Miličković.

U evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore na hotel i zemljište 27. oktobra 2008. upisana je hipoteka na iznos od 1.318.345.00 eura, na ime kredita u korist Prve banke Crne Gore AD Podgorica sa zabranom otuđenja i izdavanja u zakup bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca.

Istog dana upisna je nova hipoteka banke, koja se nalazi pod kontrolom familije Đukanović, na iznos od 5.054.979.50 eura.

Godinu kasnije, 11. novembra 2009. upisuje se nova hipoteka u iznosu od 3.063.623,90 eura u korist Prve banke Crne Gore AD Nikšić, takođe sa zabranom otuđenja i izdavanja u zakup.

Na imovinu firme “Max prestige” u Budvi, Prva banka AD Nikšić upisuje 23. avgusta 2010. hipoteku u iznosu od 1.292.437,00, da bi 30. marta 2011. bila upisna i hipoteka od 4.337.074,41eura.

Srpski i crnogorski mediji su u više navrata objavili da Šarić u Crnoj Gori nema imovinu u svom vlasništvu, već da je prebacio na svoje rođake, prijatelje i ortake. Upravo se i Hotel “Max Prestige” dovodi sa Šarićem u vezu, koji je samo formalno u vlasništvu Stanojkovića.

On je prije pola godine uhapšen zbog sumnje da je jedan od organizatora šverca kokaina iz Južne Amerike. Stanojković i Darko Šarić živjeli su na istoj adresi u Slovačkoj, u stanu koji je bio vlasništvo njihovog ortaka.

Organizovanu grupu, prema optužnici srpskog Specijalnog suda za organizovani kriminal, koja je pala u oktobru 2009. u Urugvaju na jahti “Maui” kada su zaplijenjena 2.174 kilograma kokaina, organizovali su Stanojković i Šarić sa Željkom Vujanovićem i Goranom Sokovićem.

Prva banka pod hipotekom, osim “Max prestigea”, drži i budvansku starogradsku tvrđavu Citadela na iznos od tri miliona eura, koju je založila firma “Imobilija”, budvanskog biznismena Brana Ćupića, kao i jugoistočni dio ostrva Sveti Nikola, na iznos od 20 miliona eura.

Ta hipoteka je upisana na ime kredita koji je dala firmi iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen i Đukanovićev blizak prijatelj Stanko–Cane Subotić.

Bonus video: