Nova vrsta kriminala: Reketaši u pohodu na ulcinjske plaže

"Iza tih ponuda stoje ljude koji kriju identitet pa im visina zakupa ne predstavlja problem jer ih i ne zanima oblikovanje našeg turističkog proizvoda"
14 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2012. 14:47h

Zaključak Vlade koji već godinama definiše bodovanje za zakup kupališta širom primorja i koji u potpunosti marginalizuje dosadašnji učinak zakupaca, doveo je do pojave modernih reketaša koji lako dolaze do desetina hiljada eura. Skandalozni zaključak precizira da se 90 bodova odnosi na visinu cijene zakupa, a samo 10 na dosadašnje reference i iskustvo, što su odmah namirisali iskusni kriminalci.

Novi reketaši na beskurpulozan način koriste taj zaključak, prijavljujući se i na tendere za plaže koje su pod zakupom više od deceniju i koje predstavljaju ono najbolje što Ulcinj može trenutno priuštiti turistima. Kako “Vijesti” saznaju, oni igraju na kartu strateškog interesa sadašnjih zakupaca, od kojih su mnogi u ta kupališta uložili sve što su imali i emotivno se vezali za njih.

Prema riječima sagovornika “Vijesti”, iza tih ljudi koji su iz Ulcinja, kriju se druge osobe koje nemaju veze sa ovom djelatnošću i vjerovatno žele da operu nelegalno stečeni novac.

Zakupac jednog od najljepših kupališta na Velikoj plaži isplatio je uoči sezone desetine hiljada eura momcima iz Ulcinja samo da odustanu od tajnog nadmetanja jer je znao da bi za sekund, odnosno otvaranjem samo jedne koverte, mogao ostati bez svega što je godinama ulagao. On nije htio da o tom gorkom iskustvu imenom i prezimenom govori za “Vijesti” ali je napomenuo da zna da stvarni reketaši nijesu oni koji su se prijavili na tender.

"Zamislite samo koliko godina treba za Plavu zastavicu? Koliko odricanja i ulaganja, ne samo novca, već i života. I onda neko ponudi 100 ili 200 eura više i uzme vam sve to" kazao je jedan drugi sagovornik “Vijesti” koji je sa ovim problemom u pisanoj formi upoznao Vladu.

On je apelovao na Ministarstvo turizma i održivog razvoja da koriguje zaključak i zaštiti zakupce „na kojima počiva turistička privreda grada“. Upozorio je da sadašnji korisnici mogu zapasti u velike probleme „od onih koji nude pretjerano visoke zakupnine i nemaju nikakve veze sa pružanjem usluga na kupalištima niti ih interesuje cijena našeg turističkog proizvoda“.

I Morsko dobro, kako “Vijesti” saznaju, tražilo je od Vlade da koriguje bodovanje na 50:50, ali im taj zahtjev nije prihvaćen

"Iza tih ponuda stoje ljude koji kriju identitet pa im visina zakupa ne predstavlja problem jer ih i ne zanima oblikovanje našeg turističkog proizvoda niti su vezani za turizam uopšte", napisao je ulcinjski ugostitelj, očigledno više nego dovoljno upoznat sa suštinom cijele stvari.

Ni on, kao ni njegov kolega koji je platio reket, nije htio da zasad detaljnije govori o tome. On je tražio da odnos bodovanja bude 51:49 u korist referenci i skustva u odnosu na ponuđenu cijenu.

"Smatram da je 10 godina period koji treba uvažiti, posebno u kriznim vremenima. To bi za nas redovne korisnike, značilo podstrek i dokaz da je javno- privatno partnerstvo dugoročno održiv i siguran model investiranja i ulaganja u infrastrukturu kao što su kupališta", poručio je Vladi ovaj zakupac.

I Morsko dobro, kako “Vijesti” saznaju, tražilo je od Vlade da koriguje bodovanje na 50:50, ali im taj zahtjev nije prihvaćen.

Ni restoranima na Adi nije sigurno

Koliko je suluda politika Vlade oko zakupa najbolje svjedoči primjer Ulcinjanina Hadžije Muratovića, koji je zbog 250 eura izgubio mjesto na obali Bojane, na kojem je prije nekoliko godina sagradio restoran.

Muratović je, nakon javne licitacije na kojoj je išao do 15.000 eura, morao novom zakupcu ostaviti čist prostor.

"To zemljište pripadalo je mom djedu i mom ocu, ja sam ga naslijedio. Na njemu sam napravio restoran i radio koliko sam mogao poštujući sve ugovorene obaveze.

Na žalost, na javnoj licitaciji uopšte nije vrednovan moj doprinos i reference ostvarene godinama pa i decenijama unazad, već samo cijena", žalio se Muratović.

Mjeseci su trebali da ukloni montažni restoran dasku po dasku, stolicu po stolicu, kašiku po kašiku. Takođe, mjeseci su trebali i novom zakupcu da sagradi novi objekat na istom mjestu, ali sve do naredne javne licitacije kada će se pojaviti možda još neko i za par stotina eura prigrabiti atraktivno mjesto na samoj obali.

Bonus video: