Studenti iz Evrope rado biraju Klinički centar Crne Gore za stažiranje

Njih 15 trenutno je na stažiranju u najvećoj crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi
51 pregleda 1 komentar(a)
Studenti medicine na razmjeni, Foto: Savo Prelević
Studenti medicine na razmjeni, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.08.2012. 18:07h

Studenti medicine iz raznih evropskih zemalja, već nekoliko godina dolaze da stažiraju u Klinički centar Crne Gore. Ovogodišnji stažisti će, kako kažu, kući odnijeti samo lijepe uspomene.

Njih 15 trenutno je na stažiranju u najvećoj crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi, a gotovo svi imaju samo riječi hvale za medicinsko osoblje koje ih podučava.

Mnogim stažistima je ovo prvi boravak u Crnoj Gori.

“Vaši ljekari i medicinske sestre su mnogo ljubazniji i prijatniji. Sjajno je kada možete sve da pitate što vam je nejasno i sigurno ćete dobiti odgovor”, kazala je “Vijestima” Ruskinja Ekatarina Blauman.

Pet studenata iz Rusije odlučilo je da svoje prvo medicinsko iskustvo dobije u Crnoj Gori, a Ekatarina je odabrala Urgentni centar.

“Fino je, ja zaista uživam u ovoj praksi. Razlika u zdravstvenim sistemima svakako ima”, kazala je ona.

Agnes Lipec iz Mađarske došla je sa dvije drugarice u Crnu Goru na praksu. Kaže da nije zažalila.

“Stažiram na Hirurškoj klinici i veoma uživam u tome. Doktori su veoma dragi i imaju strpljenja da nam sve objasne. Mi radimo uglavnom neke jednostavnije stvari sa pincetama, idemo i u veliku operacionu salu gdje nam objašnjavaju kako se rade operacije”, rekla je Lipec.

Kada je riječ o razlikama, ona je navela da je oprema drugačija u KCCG u odnosu na članicu Evropske unije iz koje dolazi, ali joj je bilo interesantno i kada je vidjela da ljekari recepte pišu.

“Kod nas su recepti elektronski, međutim, doktori su kod vas ljubazniji i prema nama i prema pacijentima”, kazala je Lipec, koja je završila petu godinu medicine u Mađarskoj.

Riječi hvale imala je i Španjolka Pilar Fonsilas, koja je za praksu odabrala Urgenti blok.

“Osim razlike u pisanju recepata, vidjela sam da je drugačija procedura i kada su snimci u pitanju. Kod nas je to uvijek na monitorima, dok se ovdje izrađuju”, kazala je Fonsilas, koja je završila treću godinu.

Njen sunarodnik Hose Verdu priznao je da mu je ovo prva razmjena i nije krio zadovoljstvo stažiranjem na odjeljenju Dječje hirurgije.

“Osoblje je uvijek razpoloženo da nas uputi, da objasni”, ponovio je Verdu priču svojih kolega sa razmjene.

Kada su u pitanju razlike, on je kazao da se u Španiji drugačije peru ruke prije i poslije operacije, jer se koriste drugačija sredstva i sunđeri.

“Takođe, ovdje je u operacionoj sali instumentar veoma značajna osoba, skoro pa isto kao i hirurg, dok je kod nas on zadužen isključivo da dodaje instrumente, i ne smije sa njima da rukuje”, kazao je on.

Stažisti iz drugih država u crnogorske ustanove dolaze od 2008. godine, a organizator razmjene je Međunarodni komitet studenata medicine (MoMSIC).

“Do sada smo ugostili više od 100 studenata iz svijeta, a isto toliko naših studenata poslali na razmjenu. Ove godine 35 studenata će posjetiti Crnu Goru, 15 u julu i 20 u avgustu. Ove godine imamo studente iz više Evropskih država, ali najveće interesovanje za razmjenu u Crnoj Gori pokazuju studenti iz Rusije”, kazala je Zineta Dacić iz te organizacije.

Ona je objasnila da stažisti provode mjesec dana u Kliničkom centru, na odjeljenjima za koje izraze želju u svojoj aplikaciji.

Dacić je napomenula i da će delegacija MoMSIC-a u avgustu boraviti u Indiji, na generalnoj sjednici Međunarodne federacije udruženja studenata medicine (IFMSA), na kojoj će se, između ostalog, potpisivati ugovori za sljedeću godinu.

Bonus video: