Kotor ugostio djecu iz japanskog grada pogođenog cunamijem

Direktor tamošnje srednje škole Asađi Suzuki , zahvalio se na pozivu i gostoprimstvu koje im je ukazano
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 18:55h

Na inicijativu gradonačelnice Kotora Marije Ćatović i uz podršku ministarstva vanjskih poslova u Kotoru od 11. do 22. avgusta u Kotoru boravi desetoro djece iz japanskog grada Shichigahama koji je prošle godine pogođen zemljotresom i cunamijem.

Ćatović je kazala da je Opština Kotor ovim gestom, koji nije bio kurtoazan, već iskren, htjela solidarnost sa onim što im se dogodilo jer je i Kotor bio u sličnoj situaciji kada ga je pogodio zemljotres 1979. godine.

"Drago nam je da su djeca naši gosti, pripremljen je dobar program boravka, i nadam se i da će vam biti ispunjen svaki dan tokom boravka u kotoru" kazala je Ćatović na prijemu koji je juče priredila za učenike iz Japana i direktora tamošnje škole.

Djeca su zadovoljna, oduševljeni su pejzažom Boke, predstavom Guliver koju su odgledali,ali najviše, kako su kazali su oduševljeni morem.

Direktor tamošnje srednje škole Asađi Suzuki , zahvalio se na pozivu i gostoprimstvu koje im je ukazano.

"Čuo sam da je Kotor grad svjetske baštine, i želimo da posjetimo mnoga mjesta, i prenijećemo svoja iskustva koja smo doživjeli ovdje, i nadam se da ćemo održati dobre veze između Japana i Crne Gore, i naša dva grada" kazao je Suzuku i dodao da ovakvi gestovi puno znače i pružaju mogućnost stvaranja i jačanja novih veza nakon velike tragedije koja ih je zadesila,a u kojoj je živote izgubilo 90 ljudi.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mladih Opštine Kotor j je organizovala jednodnevni izlet (obilazak Bokokotorskog zaliva sa panoramskim „open top“ autobusom – Kotor open tour) za volontere Kancelarije za prevenciju narkomanije, bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja i volontere Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kao i druženje sa djecom iz japanskog grada Shichigahama.

Osim Opštine Kotor, sponzori boravka djece iz Japana su ministartstvo vanjskih poslova koje je obezbijedilo avionske karte, Turistička organizacija Kotora ( izlet na Lovćen i obilazak grada savodičem), Luka Kotor ( jednodnevni izlet brodom po zalivu), turistička agencija Adventure Montenegro ( vožnja kajacima i ronjenje), firma Kotor open Tour ( obilazak Perasta, Risna i kupanje na Bajovoj kuli), Ship Travel Dado i Centar za kulturu Kotor ( noćno krsatrenje i prisustvovanje manifestaciji Bokeljska noć) i Zavod za gluvu djecu koji je obezbijedio smještaj, kao i djeca, volonteri Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Galerija

Bonus video: