Crnogorski pomorci se vraćaju kući nakon 20 mjeseci

Pomorci su se upustila u neizvjesnu pravnu borbu na egipatskim sudovima pokušavajući da naplate svoje teško zarađene plate. Podrška državnih službi CG je izostala
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 07:48h

Trojica crnogorskih pomoraca Uroš Vuković, Borislav Samardžić i Branislav Vujović, koji su duže od godinu u Egiptu preživljavali pravu agoniju na malom grčkom teretnjaku „Nuada“, danas bi trebalo da se vrate u Crnu Goru nakon 20 mjeseci odsustva od kuće.

"Upravo smo na aerodromu i čekamo da se ukrcamo na avion za Frankfurt. Ukoliko sve bude išlo po planu, sjutra u toku dana trebalo bi da stignemo u Crnu Goru“, potvrdio je juče „Vijestima“ u kratkom telefonskom razgovoru upravitelj stroja „Nuade“, Borislav Samardžić, ne krijući sreću što će nakon punih 20 mjeseci, ponovo se vratiti svojoj porodici.

Novi vlasnici iz Egište i Libije koji su to postali nakon prebijanja dugova sa dosadašnjim vlasnikom „Nuade“, grčkim biznismenom Manolsisom, nijesu bili voljni da trojicu Crnogoraca puste da se iskrcaju sa broda na kome su ukrcani još od decembra 2010.

Novi vlasnici iz Egište i Libije koji su to postali nakon prebijanja dugova sa dosadašnjim vlasnikom „Nuade“, grčkim biznismenom Manolsisom, nijesu bili voljni da trojicu Crnogoraca puste da se iskrcaju sa broda na kome su ukrcani još od decembra 2010.

Novi vlasnici su trojici pomoraca isplatili dvije trećine njihovih potraživanja od bivšeg gazde „Nuade“, a koja su u jednom momentu dostigla iznos veći od 200 hiljada dolara, ali su zahtijevali da tri oficira ostanu i dalje na brodu i svojim iskustvom i dokazanom profesionalnom sposobnošću, novom vlasniku olakšaju vraćanje “Nuade“ u komercijalnu upotrebu nakon višemjesečnog ležanja neaktivnog broda u Suecu.

Iskrcali se protivno volji novih većinskih vlasnika: Grupa crnogorskih pomoraca Foto: Arhiva "Vijesti"

Pomorci su se opirali takvoj ideji novog vlasnika i tražili iskrcaj i povratak kućama, krajem prošle sedmice činilo se da će, ipak, morati da pristanu na insistiranje novih gazdi, ali su na kraju Samardić, Vujović i Vuković, ipak, napustili brod i krenuli nazad za Crnu Goru.

Odiseja na "Nuadi"

Njih trojica su tokom ukrcaja na „Nuadu“ od decembra 2010. do danas prošli pravu odiseju - višemjesečna zaustavljanja broda u Safagi i Suecu zbog neisplaćivanja finansijskih obaveza njegovog vlasnika prema posadi, agentu i drugim povjeriocima, živeći često u nehumanim uslovima, bez goriva, struje, klimatizacije, vode i hrane na brodu na kome su se temperature pele i na preko 50 stepeni Celzijusa.

Trojica pomoraca su se upustila u dugu i neizvjesnu pravnu borbu na egipatskim sudovima protiv nesavjesnog brodara pokušavajući da naplate svoje teško zarađene plate, a u cijeloj toj borbi nijesu dobili adekvatnu pomoć i podršku od državnih službi Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ:

Grčka kompanija ucjenjuje pomorce iz Crne Gore >>>

Crnogorski pomorci u Egiptu se bore bez pomoći države >>>

Bonus video: