Završava se odiseja crnogorskih pomoraca na "Nuadi"

"Nuada" je konačno prodata, ali ne sudskim procesom koji bi u Egiptu mogao potrajati godinama, već neposrednom pogodbom
4 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 15:22h

Trojica pomoraca iz Crne Gore, koji skoro godinu dana preživljavaju pravu odiseju na malom grčkom ro-ro brodu "Nuada" u Egiptu, završili su agoniju sa višemjesečnim neprimanjem plata i sa barem dijelom svog teško zarađenog novca uskoro bi trebalo da se vrate kući, u Crnu Goru.

"Nuada" je konačno prodata, ali ne sudskim procesom koji bi u Egiptu mogao potrajati godinama, već neposrednom pogodbom između sada bivšeg brodovlasnika, Manolisa iz Grčke, i jednog od njegovih povjerilaca u Egiptu.

Naši pomorci na "Nuadi" ostaju bez goriva i struje >>>

Crnogorski pomorci proživljavaju nove muke sa "Nuadom" >>>

Tri crnogorska pomorca i dalje u Egiptu: "Nemamo ništa lijepo da vam kažemo" >>>

“Novi većinski vlasnik broda sada je g. Hasan, vlasnik hotela "Bella vista" iz Hurgade, kome je Manolis dugovao oko pola miliona dolara. Danas nam je novi većinski vlasnik broda na sudu u Suecu, po dogovoru koji smo sa njim ranje postigli, isplatio oko 65 odsto naših potraživanja u prisustvu našeg advokata i inspektora takozvane port state kontrole iz Aleksandrije".

"Naša ukupna potraživanja od brodara do početka avgusta prelaze iznos od 200 hiljada dolara, pa, kao što se vidi, mi ovom isplatom dosta gubimo, ali smo i sa ovakvim ishodom zadovoljni, s obzirom na to da smo se našli u zemlji koja je bila pogođena revolucijom i u kojoj smo za dosta toga i lično bili svjedoci. Sa druge strane, bili smo prepušteni sami sebi, jer ni od međunarodnih, ni od domaćih relevantnih institucija nijesmo dobili nikakvu konkretnu pomoć, prvenstveno onu pravne prirode od stručnjaka pomorskog prava", kazao je za "Vijesti" iz Sueza prvi oficir palube na "Nuadi" Uroš Vuković.

Većinski vlansik "Nuade" ovih dana na njih vrši pritisak da ostanu na brodu i "odrade samo još jedno kratko putovanje"

On, upravitelj stroja Borislav Samardžić i drugi oficir stroja Branislav Vujović na taj brod grčke kompanije "Electra Maritime" iz Pireja ukrcani su još od decembra 2010.

Odiseja broda “Nuada” i njegove posade u kojoj su i trojica naših pomoraca traje već duže od godinu – problemi su počeli još jula 2011. u egipatskoj luci Safaga na Crvenom moru, gdje su pomorci sa "Nuade" nekoliko mjeseci proveli bez goriva, hrane i vode na brodu, dok su se gomilali dugovi grčkog brodovlasnika prema članovima posade, agentu i ostalim povjeriocima.

Na kratko se stanje poboljšalo krajem prošle godine kada je "Nuada", velikim naporom i snalažljivošću posade doplovila do Sueza, a naši pomorci sa kompanijom "Electra Maritime", sredinom januara 2012, postigli dogovor da im isplati polovinu dugova, a oni obave još jedno komercijalno putovanje brodom između luka u Egiptu, Sudanu, Saudijskoj Arabiji i Džibutiju, nakon čega bi, po povratku u Suez, dobili ostatak novca i konačno se iskrcali se sa broda.

Grčki brodar je, međutim, iznevjerio datu riječ i našim pomorcima, koji su početkom aprila sa "Nuadom" ponovno stigli u Suez, nije isplatio ostatak dugovanja koja su tada iznosila oko 130 hiljada dolara.

"Na našu sreću, imali smo nešto novca kod sebe, pa smo svakodnevno morali kupovati vodu i hranu

Naprotiv, brodovlasnik je, preko agenta i zapovjednika, broda našim pomorcima oduzeo pasoše u pokušaju da ih spriječi da preko suda u Suezu zaustave “Nuadu”, zaplijene i na sudskoj dražbi prodaju brod radi namirenja svojih neisplaćenih zarada. Sve to vrijeme oni su proveli na brodu kao u svojevrsnom zatvoru.

Tokom njihove odiseje i borbe pred egipatskim sudovima da naplate makar dio svojih teško zarađenih plata, Vuković, Samardžić i Vujović nijesu dobili gotovo nikakvu pomoć od zvaničnih državnih organa Crne Gore, kojima su se obraćali direktno ili apelima preko medija.

"Na našu sreću, imali smo nešto novca kod sebe, pa smo svakodnevno morali kupovati vodu i hranu, jer luka Suez za sve ovo vrijeme nije snabdjela brod ni minimumom goriva, hrane i vode, a što je, po međunarodnom pomorskom pravu, imala obavezu da učini".

"Šta znači biti na brodu bez goriva - bez struje i klima uređaja, a sa minimumom hrane i vode, u Egiptu gdje temperature prelaze 50 stepeni možete samo pretpostaviti. Ipak, što je i najvažnije, zdravlje nas je služilo relativno dobro, pa se na neki način i dosta toga lakše podnosilo", priča za "Vijesti" prvi oficir palube Uroš Vuković, koji je sadvojicom svojih crnogorskih kolega u Suezu cijelo vrijeme boravio na brodu, dok je ostatak posade “Nuade”, egipatski državljani, većinom boravio kod svojih kuća.

Nadamo se da ćemo se za koji dan konačno vratiti našim familijama, koje smo posljednji put vidjeli decembra 2010

“S obzirom da nijesmo imali struje na brodu jer nema goriva za rad pomoćnih motora, morali smo kupiti plinsku bocu pa smo jednom dnevno ponešto i kuvali. U Egiptu, što se tiče ishrane, dosta koriste meso od kamile, ali mi takve i slične vrste mesa uopšte nijesmo konzumirali, osim svježe ribe i sardina, tako da će nam trebati vremena da se naviknemo na našu hranu. Nadamo se da ćemo se za koji dan konačno vratiti našim familijama, koje smo posljednji put vidjeli decembra 2010”, istakao je Vuković.

On je odao da novi većinski vlansik "Nuade" ovih dana na njih vrši pritisak da ostanu na brodu i "odrade samo još jedno kratko putovanje".

"Mi to uporno odbijamo, pa se nadamo da ćemo u ova dva-tri dana prevazići i ovaj problem i konačno se vratiti kućama", kazao je Vuković, zahvaljujući se “Vijestima” koje su stalno pratile i izvještavale o odiseji naša tri pomorca u Egiptu.

Bonus video: