Kablovska ljulja monopol Radio-difuznog centra

Televizijske stanice nevoljno plaćaju obaveze za prenos signala Radio-difuznom centru
127 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.08.2012. 18:25h

Elektronski mediji nevoljno plaćaju obaveze prema Radio-dfuznom centru (RDC) i, kako kažu u toj instituciji, značajan broj njih je već raskinuo saradnju. Trenutni dug emitera prema RDC iznosi oko 340.000 eura.

Mediji koji često prigovaraju da su nameti RDC preveliki već se u značajnom broju okreću prenosu signala preko kablovskih sistema.

“Mi razumijemo opštu tešku finansijsku situaciju, ali mediji nam moraju platiti makar struju koju potroše, PDV koji mi državi odmah moramo da platimo i neke minimalne troškove usluge prenosa signala. U suprotnom ovaj sistem ne bi opstao. Kada je riječ o cijenama naših usluga one su početkom prošle godine, kada je Vlada opredijelila pomoć za elektronske medije, smanjene za 20 odsto”, kažu RDC.

Ovaj državni operater nedavno je sa svojih objekata isključio signal 16 elektronskih medija, uglavnom lokalnih. Značajan dio njih se, da bi bio ponovo uključen, dogovorio sa RDC oko plaćanja duga.

Od televizija sa nacionalnom pokrivenošću RDC više ne prenosi signal Elmaga i NTV Montene. Nedavno je sa RDC na kablovsku prešao TV Atlas.

U RDC ne kriju da im kablovski sistemi predstvaljaju više nego ozbiljnu konkurenciju. Kažu da ih sada u životu drže TV Vijesti, IN, Pink i Prva.

“Ako svi pređu na kablovske sisteme RDC će prenositi samo signal Radio-televizije Crne Gore zbog čega je i osnovan. Ipak to ne bi bilo dobro jer RDC ne bi mogao da funkcioniše od tolikih prihoda”, kažu u toj instituciji.

Generelno mediji su u velikoj finansijskoj krizi. U još delikatnijoj situaciji su oni koji su navikli na različite dotacije iz vladine kase pa se sad uveliko traže modeli kako da država pomogne “svoje” medije. Tu se već javljaju ideje da se u budžetu odredi stavka za pomoć elektronskim medijima, samo je problem što je budžet ionako prenapregnut i kako to podijeliti samo svojima.

Pominje se i ideja da se nešto zakači od eura koji se od prošlog mjeseca uzima kao taksa na mobilne i kablovsku, a ne bi im smetalo ni da se ponovo oporezuju radio-prijemnici u automobilima. Bilo kako da bude, crnogorska medijska scena u sadašnjem obliku dugo neće moći da opstane jer na malom prostoru na, vrlo i po netržišnim, pravilima igre opstaje neproporcionalno mnogo medija.

Bonus video: