Kartice za mobilne i dalje mogu da se kupe anonimno

Operaterima je interes da se troši, a dok trošiš mala je mogućnost da te ugase nakon nekoliko sedmica, a ti bez problema kupiš novi broj, kažu sagovornici “Vijesti”
287 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 12:19h

Uzalud propisi koji kažu da je prilikom kupovine kartice za mobilni telefon obavezna identifikacija i da se dva dana nakon aktiviranju broja u elektronsku bazu operatera mora unijeti podatak ko je vlasnik, uzalud i upozorenje da se preko kartica kojima se ne zna vlasnik mogu pripremiti i izvršiti i najteža krivična djela, one su i dalje u “slobodnoj” prodaji.

Zamoliš trgovca i bez identifikacije za pet eura dobiješ “divlji” broj na jednoj od tri mobilne mreže i čini šta te volja u narednih dvije tri sedmice dok se operater možda sjeti da te isključi ili upozori na obavezu registrovanja - identifikacije.

“Vijesti” su skrenule pažnju na taj problem u julu. Bez ikakvih problema novinari “Vijesti” kupili su 11. jula u Ulici Ivana Vujoševića u Podgorici SIM kartice sve tri mobilne mreže. Kartice su bez ikakvih smetnji korišćene dvije sedmice i isključene tek pred kraj mjeseca.

Što radi Agencija?

Operateri su se nemušto pravdali pričom da nije lako u kratkom roku registrovati kartice koje se prodaju na velikom broju prodajnih mjesta.

Iz Agencije za elektronske komunikcije, koja je regulator za ovu oblast i koja je usvojila propise koji predviđaju obavezu registracije vlasnika brojeva u mobilnim mrežama, saopštili su tada da su tokom ove godine više puta radili kontrole i da su slučajnim uzorkom utvrdili da su sve kartice registrovane.

Jedna od trafika u centru Podgorice na kojoj su kartice kupljene

Da je slučajni uzorak izgleda nepouzdan, pokazuje to što je reporter “Vijesti” jednako lako kao i početkom jula i prošle sedmice kupio kartice sva tri operatere. Ovog puta na kioscima “Štampe”.

Kartice su aktivirane 31. jula i bez problema se koriste svih ovih dana. Sva tri operatera su uredno, odmah nakon prvog razgovora sa računa novog korisnika skinuli po euro za taksu.

Operateri kao da ne znaju da mogu raskinuti ugovor sa trgovcima ili dilerima koji na neregularan način prodaju njihove kartice

Na pitanje zašto se protivno propisima njihova kartica i dalje može kupiti bez identifikacije, operateri kao i u julu ponavljaju da je pri kupovini broja obavezna identifikacija i odmah ističu da registracija svih brojeva nije jednostavna.

"Kompanijska pravila jasno nalažu da je prodavac dužan da prilikom prodaje pripejd brojeva traži od kupca identifikacioni dokument kako bi popunio registracioni list. Prodajna mreža na teritoriji Crne Gore uključuje i veliki broj maloprodajnih objekata - kiosci, prodavnice mješovite robe... tako da je poštovanje ove procedure nemoguće u potpunosti iskontrolisati, naročito tokom ljetnjih mjeseci kada su prilične gužve zbog priliva sezonskih korisnika", kažu u Crnogorskom telekomu.

Pokušavaju ali nikako ne ide

U M-telu ponavljaju da je prodavac prilikom prodaje broja obavezan da popuni registracioni listić. Priznaju da je moguće da se dešavaju propusti i to pravdaju velikim brojem prodajnih mjesta, kojih je oko dvije hiljade, a na kojima je moguće kupiti njihov broj.

"Supervizori M-tela svakodnevno nadgledaju prodaju prepaid kartica i njihovu registraciju i na taj način pokušavamo da, u što kraćem roku, reagujemo na moguće nepravilnosti", kažu u M-telu.

Osim indirektog priznanja da oni u okviru propisanog roka od 48 sati i praktično i ne pokušavaju da saznaju ko im je na divlje u mreži, nego se čekaju podaci koji se “pješke” donose kako iz Podgorice tako i iz najzabačenijih mjesta, operateri kao i prethodni put preskaču konkretnu priču na ovu temu i mogućnosti zlupotreba.

Operateri kao da ne znaju da mogu raskinuti ugovor sa trgovcima ili dilerima koji na neregularan način prodaju njihove kartice.

Što ako neko zloupotrijebi telefon

Na nimalo bezazlenu mogućnost zloupotrebe brojeva mobilnih tlefona kojima se ne zna vlasnik nedavno je upozorio i inženjer Predrag Boljević, sudski vješetak za oblast telekomunikcija.

"Ja sam svjedok da se sa takvim neidentifikovanim karticama čine krivična djela i makar zbog toga je neobjašnjivo zašto neko u ime države ne reaguje", kazao je ranije Boljević.

Da je u ovoj situaciji posrijedi interes operatera i da trgovcima prećutno tolerišu neregularnu prodaju kartica “Vijestima” je potvrdilo više sagovornika koji rade kod mobilnih operatera.

“Operaterima je interes da se troši, a dok trošiš mala je mogućnost da će te ugasiti ili te ugase nakon nekoliko sedmica, a ti bez problema kupiš novi broj”, kažu sagovornici “Vijesti”.

I za njih je veoma ozbiljna dilema šta ako neko zloupotrijebi neregistrovani broj telefona.

Telenor: Kompleksno je i dinamično prikupiti podatke

I u Telenoru gotovo ista priča kao i u ostala dva operatera. Kažu da se njihove kartice mogu kupiti na 1.600 prodajnih mjesta.

“Ta činjenica čini kompleksnim i dinamičnim sam proces prikupljanja podataka - svi podaci se ručno prikupljaju i procesuiraju na svakom prodajnom mjestu. Telenor je uložio maksimalne napore i dodatna sredstva kako bi se osigurala identifikacija kartica na svim prodajnim mjestima. Vrši se stalni monitoring procesa kako bi osigurali što manji broj neregistrovanih SIM kartica kao i deaktivaciju u što kraćem periodu ukoliko nijesu registrovane”, kažu u Telenoru.

Galerija

Bonus video: