Izuzetan ekonomista i sjajan filantrop

Samo vrhunski ekonomista, poput g. Bana, može prepoznati jedinstvenu poslovnu priliku da kupi ’zlatnu koku’ – monopolističko državno preduzeće PS, koje stalno ostvaruje ogromnu dobit
101 pregleda 4 komentar(a)
Trajekt, Foto: Arhiva Vijesti
Trajekt, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.08.2012. 11:45h

Novinar “Vijesti” Siniša Luković odgovorio je na optužbe koje je u “Vijestima”, u tekstu “Ban: Naravno da stvari ne stoje tako”, vlasnik “Pomorskog saobraćaja” Dejan Ban iznio na njegov i račun “Vijesti”.

"Veoma me raduje činjenica da je od svih novinskih, radijskih i izvještaja na portalima o skupu građana Lepetana zbog problema koje imaju u vezi s poslovanjem preduzeća ’Pomorski saobraćaj’ (PS), suvlasnik i direktor te firme, g. Dejan Ban, reagovao jedino na moj i izvještaj ’Vijesti’. Bez lažne skromnosti, to, ipak, nešto govori i o meni i o ’Vijestima’, a ja ću se svakako i u narednom periodu, na njegovu veliku radost, potruditi da opravdam tu čast koju mi je ukazao.

Za razliku od njega, koji tvrdi da ja neobjektivno informišem javnost i da mi nedostaje domaćeg vaspitanja, ja ću se ovdje g. Banu obraćati sa dužnim poštovanjem, koje priliči osobama koje su zaista vrhunski ekonomisti poput njega, koji je do savršenstva doveo osnovno pravilo uspješnog poslovanja – maksimizuj profit i minimalizuj troškove. Pa makar to podrazumijevalo i poslovanje bez adekvatnog stepena društvene odgovornosti prema zajednici u kojoj poslujete i ostvarujete profit (a što rezultira nezadovoljstvom dijela građana Lepetana i Kamenara).

Samo vrhunski ekonomista, poput g. Bana, može prepoznati jedinstvenu poslovnu priliku da kupi ’zlatnu koku’ – monopolističko državno preduzeće PS, koje stalno ostvaruje ogromnu dobit, a ta ista država ga prodaje, iako mu je većinski vlasnik do 2004. bio Fond PIO, koji je i tada i sada imao problem da skupi dovoljno novca za penzije crnogorskih umirovljenika. Samo sjajni pregovarači, poput g. Bana i njegovog brata, mogu ubijediti državu da je bolje da PS proda njima, koji su platili najvećim dijelom obveznicama stare devizne štednje, nego nekom drugom koji nudi mnogo veći iznos čistog keša. Samo izuzetan ekonomista poput g. Bana, maksimalno posvećen dobrobiti firme kojoj je na čelu (a koju sa bratom i svojinski kontroliše 100 odsto), može učiniti da, recimo u 2011. PS ostvari čistu dobit od 1.383.841 euro, a da pri tom za ’sponzorstva pravnim licima’ izdvoji čitavih pet hiljada eura, odnosno 333 eura za ’sponzorstva fizičkim licima’.

Sjajan filantrop , g. Ban je, pri tom, lani iz dobiti svoje firme izdvojio čak 2.145 eura za nabavku novogodišnjih dječijih paketića, malo manje nego što je koštao model trajekta ’Grbalj’ (3.751 euro) kojim je ukrasio svoju kancelariju. Izuzetan finansijski mag koji vodi računa o svakom centu, g. Ban nije propustio da evidentira i iznos od deset eura u nenaplaćenim potraživanjima PS od bivšeg radnika te firme S.K., nastao ’po osnovu elektrokabla’. Izuzetan pregovarač, g. Ban je uspio ubijediti Ministarstvo pomorstva da bi PS do 2020. valjalo osloboditi zakonske obaveze ugradnje fekalnih tankova na tri stara trajekta, iako bi to njegovu firmu koštalo možda tek nešto malo više nego što košta najnoviji ’mercedes’ E-klase, koji je sebi prije nekoliko mjeseci kupio g. Ban.

Budući da sjajan ekonomista g. Ban najbolje razumije jezik brojeva, objasniću mu tako po čemu je, kada je PS bio državni i prije nego što su 2004. vlasnici postali on i njegov brat, stanje sa trajektima i posljedicama njihovog rada bilo ako ne jednako loše, a ono bolje nego sada. Dakle, tada su saobraćala četiri trajekta, a sada ih je šest – to znači da je povećanje buke i količine izduvnih gasova 50 odsto u odnosu na ’državni PS’ (u suštini mnogo više imajući u vidu veće i jače strojeve broda ’Grbalj’, veću frekvenciju plovidbe na trajektnoj liniji i znatno veći broj prevezenih vozila). ’Državni PS’ je redovno objavljivao podatke o fizičkom obimu prometa, što je g. Ban odmah zabranio kada je postao gazda, za vrijeme ’državnog PS’ nije se po limovima trajekata macama i martelinama mlatilo usred bijela dana na pristaništu, već u brodogradilištu za vrijeme remonta broda. Za vrijeme ’državnog PS’ biciklisti su se trajektom vozili besplatno, g. Ban im to od aprila naplaćuje jedan euro.

Dakle, u mnogo čemu stanje je prije 2004. bilo makar LJUDSKI bolje nego što je to sada. G. Banu to vjerovatno nije važno, jer je on istaknuti ekonomista kojem je u fokusu profit i smanjenje troškova. Ljudski odnos zahtijeva vrijeme, a sa ekonomskog stanovišta vrijeme je novac - dakle, opet troškovi. A njih treba eliminisati, zar ne”, piše u odgovoru novinara Siniše Lukovića.

Bonus video: