CDT: Državna izborna komisija da obezbijedi jednak tretman svih partija

U CDT-u smatraju da propuste ne smiju dozvoliti na parlamentarnim izborima, imajući u vidu njihov značaj
63 pregleda 1 komentar(a)
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.08.2012. 11:29h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) apelovao je na Državnu izbornu komisiju (DIK) da se hitno otklone propusti sa izbora u Tivtu i Herceg Novom i obezbijede uslovi za jednak tretman partija i nesmetan monitoring finansiranja stranaka u toku kampanje.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica u otvorenom pismu predsjedniku Komisije, Ivanu Kaleziću, naveo da su parlamentarni izbori drugi izbori u Crnoj Gori na koje će se primjenjivati novi Zakon o finansiranju političkih partija (ZFFP).

„CDT apeluje na DIK-u da se u najhitnijem roku otklone propusti koji su postojali na lokalnim izborima u Tivtu i Herceg Novom i da se obezbijede uslovi za jednak tretman partija, ali i nesmetan monitoring finansiranja partija u toku kampanje", kaže se u pismu.

Koprivica navodi da je, sa aspekta finansiranja političkih partija, kampanja za parlamentarne i lokalne izbore zvanično počela, dodajući da u CDT-u smatraju da je pravo vrijeme da Kalezić reaguje i ukaže političkim partijama na Zakonom propisane obaveze kojih su dužne da se pridržavaju na izborima.

Koprivica je ocijenio da blagovremena reakcija DIK-a može doprinijeti kvalitetnijem sprovođenju izborne kampanje, spriječiti zloupotrebe i stvaranje konfuzije

„Monitoringom sprovođenja ZFPP na lokalnim izborima u Tivtu i Herceg Novom ustanovili smo propuste, naročito u dijelu koji se odnosio na dinamiku izvještavanja partija o prilozima pravnih i fizičkih lica u toku kampanje“, navodi Koprivica.

U CDT-u smatraju da propuste ne smiju dozvoliti na parlamentarnim izborima, imajući u vidu njihov značaj, i iznos novca koji će biti izdvojen za njihovo finansiranje iz budžetskih i privatnih izvora.

„Molimo da u najkraćem roku pripremite i objavite informaciju o tome kada će (po datumima) političke partije biti dužne da podnesu izvještaje o prilozima pravnih i fizičkih lica prikupljenim u toku izborne kampanje, i da ukažete na sva ograničenja i zabrane koje ZFFP (korišćenje službenih automobila, upotreba državnih sredstava...)“, navodi se u pismu.

Koprivica je ocijenio da blagovremena reakcija DIK-a može doprinijeti kvalitetnijem sprovođenju izborne kampanje, spriječiti zloupotrebe i stvaranje konfuzije, i pokazati koliko je ZFPP kvalitetno sproveden.

„Zato Vas molimo da svojim proaktivnim pristupom doprinesete navedenim ciljevima, kao i da nas obavijestite o preduzetim koracima“, zaključuje Koprivica u pismu Kaleziću.

Bonus video: