Čotrić traži da Vlada Srbije hitno reaguje zbog incidenta na Njegušima

Iz Nove smatraju da će Kadija za svoje ponašanje biti nagrađen jer se "ponio u skladu sa zvaničnom politikom DPS-a i SDP-a"
102 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 16:53h

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić osudio je postupak vlasnika restorana u crnogorskom mjestu Njegušima Mila Kadije, koji je izbacio monahinju Srpske pravoslavne crkve i i jednu ženu sa petoro djece zato što su Srbi, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije.

Čotrić je zatražio od Vlade Srbije da hitno reaguje kod crnogorskih vlasti kako bi "nasilnik zbog očigledne nacionalne i vjerske diskriminacije bio primjereno kažnjen" i kako se takve stvari više ne bi dešavale.

Radunović: Kadiju uhapsiti, restoran zatvoriti

Nova srpska demokratija je pozvala državnog tužioca da hitno reaguje povodom "fašističkih ispada vlasnika etno sela ,,Kadmi'' Mila Kadije", izjavio je funkcioner Nove Slaven Radunović.

Vlasnik Etno sela “Kadmi” na Njegušima Milo Kadija u subotu veče oko 19.30 časova izbacio je iz svog restorana Veselinku Rajković, njeno petoro maloljetne djece i monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske, eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Radunović navodi da je utvrđeno da postoje nesporni dokazi i svjedoci raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljvosti, i da Kadiju treba uhapsiti a restoran zatvoriti.

"Primitivno ponašanje ovoga lica je i očekivano nakon što tužilaštvo nije reagovalo na šovinističke ispade na nedavnoj košarkaškoj utakmici između Srbije i Crne Gore, kada su navijači Crne Gore pozivali na ubistva i vješanje Srba", navode iz Nove.

Iz Nove smatraju da će Kadija za svoje ponašanje biti nagrađen jer se "ponio u skladu sa zvaničnom politikom DPS-a i SDP-a".

Nova u saopštenju ističe da je ovo ponašanje proizvod dugogodišnje diskriminacije crnorogorske vlasti prema srpskim narodom.

Cimbaljević i Vujačić osudili incident

Udruženje mladih s hendikepom Crne Gore (UMHCG) i LGBT Forum Progres osudili su incident i diskriminatorni postupak vlasnika Etno sela na Njegušima prema grupi građana zbog njihove etničke i vjerske pripadnosti.

UMHCG i LGBT Forum Progres očekuju od crnogorskih vlasti da preduzmu efikasne mjere za sprečavanje diskriminacije u pristupu javnim mjestima.

"UMHCG i LGBT Forum Progres zahtijevaju reakciju, po službenoj dužnosti, državnog tužioca zato što krivična djela počinjena iz mržnje predstavljaju oblike nasilnog izražavanja netolerancije i imaju dubok uticaj ne samo na žrtve same po sebi, nego i na grupu sa kojom se te žrtve identifikuju", navedeno je u zajedničkom saopštenju tih organizacija.

Oni ocjenjuju da ovi postupci utiču na koheziju crnogorskog društva i njegovu socijalnu stabilnost, i da je zbog toga energična reakcija tužioca važna i za bezbjednost građanina i društva u cjelini, zaključuju izvršni direktori tih organizacija Marina Vujačić i Zdravko Cimbaljević.

Galerija

Bonus video: