Pjesma, vino i gušti pod krošnjom starog rogača

Neizostavni dio fešte i ove su godine bli članovi Maslinarskog društva „Boka“ predvodjeni izvršnom direktoricom Vesnom Djukić
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 14:05h

Više stotina posjetilaca iz zemlje i inostranstva , domaćih i fureštih (turista) okupilo se sinoć na mjesnoj rivi u Donjoj Lastvi na trećoj po redu „Fešti od rogača“ koju priredjuje Hrvatska krovna udruga „Dux Croatorum“ iz Tivta.

Ispod krošnje starog rogača koji na lastovskoj rivi raste još od kraja 19.vijeka, goste je dočekalo nekoliko desetina pladnjeva sa raznovrsnim kolačima i poslasticama na bazi brašna od rogača koje su za feštu pripremile vrijedne lastovske domaćice.

Koliko je bilo interesovanje za degustaciju tih poslastica, svjedoči podatak da je kompletan sadržaj poslužavnika bukvalno „pometen“ za manje od 10 minuta. Za utjehu svima ostalima, domaćini su besplatno podijelili 100-tinjak kilograma pržene i slane ribe- sarduna, gavica i sardela te 250 litara vina podgoričkih „Plantaža“, kao i desetak litara posebne rakije od rogača.

Neizostavni dio fešte i ove su godine bli članovi Maslinarskog društva „Boka“ predvodjeni izvršnom direktoricom Vesnom Djukić koji su donijeli ne samo kolače za čašćenje gostiju, već i kompletan, veoma bogat i širok asortiman svojih proizvoda na bazi maslina i maslinovog ulja.

Turisti i domaći iskoristili su priliku da trguju djevičansko i „obično“ maslinovo ulje, ali i čuveni luštički sir i pršut koji je predstavila Štefica Seratlić sa Luštice koja se bavi organskom proizvodnjom maslina, ulja, mliječnih i mesnih proizvoda.

Na štandovima su se mogli naći i originalni suveniri, a predstavnici Turističke organizacije Tivat posjetiocima su dijelili propagandni materijal.

Za dobro raspoloženje, pjesmu i igru pobrinuli su se specijalni gosti fešte – tamburaški orkestar „Slavonska zora“ iz Vinkovaca koji su napravili izuzetan štimung svirajući čuvene slavonske bećarce, ali i dalmatinske i primirske pjesme, te obrade poznatih hitova zabavne muzike.

Posjetioci „Fešte od rogača“ tako su sinoć bili čak u nesvakidašnjoj prilici da čuju kako u obradi muzičara iz Vinkovaca, u aranžmanu za tamburaški orkestar, zvuči i poznati hit crnogorske narodne muzike „Ne pomaže voda majko sa Korita Ivanova“. Svoj doprinos dobrom raspoloženju dale su i mažoretke tivatskog „Modesta“, pjevačko društvo „Vazda mladi“ i tivatska klapa „Jadran“.

„Ovo je definitivno najposjećenija i najupjelija „Fešta od rogača“ do sada. To nam je posebno drago jer smo ove godine imali najveće organizacione teškoćedo sada, prvenstveno zbog značajnog smanjenja raspoloživog budžeta.

Ipak, priskočili su brojni sponzori, podržala nas je Turistička organizacija Tivat, a mještani, čak i gosti iz Beograda koji ljetuju u Donjoj Lastvi, su pokazali ogroman entuzijzam i dali veliki doprinos da fešta ovako lijepo uspije.“- nije krio zadovoljstvo predsjednik HKU „Dux Croatorum“ Zvonko Deković koji je preksinoć na lastovskog rivi bio domaćin i brojnim zvaničnicima iz svijeta politike, diplomatije i kulture koji nisu željeli da propušte lastovsku feštu.

Galerija

Bonus video: