Babić: Laki se ne kolje, on je moj ljubimac

Vlasnik “krvnog ubice” se kaje zbog objavljivanja fotografija na kojima je njegov pas koji je ubio drugog i tvrdi da ne učestvuje u borbama pasa
122 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 13:17h

“Nikad se u životu nisam kladio na pse niti držao pse za borbe. Laki, Lakiša i Veni su moji ljubimci”, kazao je “Vijestima” Anel Babić.

Taj osamnaestogodišnjak je nedavno na svom Facebook profilu objavio fotografije svog pit bul terijera, nad drugim, mrtvim psom, uz komentar “Idem do smrti, a ti se pojavi”, “Nije opasan nego je ubica”.

Nakon prijave crnogorskih i građana iz regiona, te NVO “Alfa” zbog objavljenih fotografija psa kojeg je nazvao “krvnim ubicom” i sumnji da je ubistvo psa posljedica organizovane borbe sa njegovim psom, Babić je nedavno priveden u policiju na informativni razgovor, nakon čega je odlučeno da mu psi budu privremeno oduzeti i odvedeni u podgoričko sklonište za napuštene životinje.

Tužilaštvo se, kako je “Vijestima” rečeno u Upravi policije, izjasnilo da u Babićevim radnjama nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, ali da postoje elementi prekršaja tačke 3 člana 8 Zakona o zaštiti dobrobiti životinja u kojoj se navodi da je zabranjeno "uzgajati životinje na način da trpe bol, patnju i strah i namjerno ih povrjeđivati".

Otvoren poziv na borbu pasa?

Veterinarski inspektor Marko Šekarić, međutim, smatra da je Babićev komentar “Moj krvni ubica i zato tražimo sljedećeg”, koji je objavljen na Facebooku, otvoren poziv na borbu pasa, te da bi slučaj trebalo da završi na sudu, gdje Babić ne bi samo bio osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 500 eura.

“Ima tu više prekršaja”, smatra Šekarić.

Sa Babićeve FB stranice

U Veterinarskoj inspekciji “Vijestima” je rečeno da je trebalo da svi Babićevi psi - “krvni ubica” pit bul terijer Laki, američki staford Lakiša i rotvajlerka Veni, istovremeno završe u azilu. Babić ih je, međutim, dovodio jednog po jednog. Prvo je doveo ženku staforda.

Ne može da živi bez pasa

“Nisam htio da prevarim policiju kako ste vi to rekli”, kaže on. Na pitanje novinara zašto nije istog dana u azil doveo i “krvnog ubicu”, on navodi da je taj pas tog dana “bio u šetnji”.

“Poveo sam Lakišu. Laki je cio dan bio u šetnji sa mojim starijim bratom. Poslije sam i njega doveo i azil”, kazao je Babić. Rotvajlerka Veni, koju je Babić, kako kaže, dobio na poklon, posljednja se pridružila društvu.

Jedan od Babićevih pasa u azilu

Babić je “Vijestima” naveo kako ne može da živi bez svojih pasa i kako mu je, od kada su psi u skloništu za napuštene životinje, neobično da svakog dana izađe ispred kuće i ne zatekne ih tamo.

Njemu su psi, prema riječima veterinarskog inspektora, oduzeti jer je nesavjestan vlasnik.

“Babićevi psi nisu bili ni vakcinisani”, navodi Šekarić, negirajući tako Babićeve tvrdnje kako o Lakiju, Lakiši i Veni vodi brigu, kako ih je redovno vodio na vakcinaciju, te im, kako navodi, “davao i tablete protiv bjesnila”.

"Preko noći se napunili krpelja"

Reporteri “Vijesti” su tokom posjete azilu utvrdili da psi imaju određenih zdravstvenih problema. Rotvajler ima problema sa očima, koje su suzne i krmeljave, a u boksu pit bul terijera vidljive su kapljice krvi. Tragovi krvi vidljivi su u predjelu testisa tog psa. “Vijestima” je nezvanično rečeno da je veterinarska služba zadužena za podgoričko sklonište za životnje već obaviještena u zdravstvenom stanju pasa. U najboljem stanju je američki staford, Lakiša, ali je i ona prepuna krpelji.

“Svi su mi psi bili čisti. Preko noći su se u azilu napunili krpelja”, kaže Babić

“Svi su mi psi bili čisti. Preko noći su se u azilu napunili krpelja”, kaže Babić.

On će, dok su njegovi psi u azilu, biti u obavezi da snosi troškove smještaja, liječenja...

Veterinari veterinarske ambulante Montvet će tokom 30 dana boravka pasa u skloništu pratiti njihovo zdravstveno stanje i posmatrati ponašanje.

“Nakon dobijanja izvještaja veterinarske službe azila biće odlučeno o daljoj sudbini pasa”, navode u Veterinarskoj inspekciji, dodajući da je moguća i eutanazija, ukoliko psi pokažu simptome zloćudnosti ili agresivnosti.

"Mladost, ludost"

Nanovo se izvinjavaći zbog svega što se desilo, Babić je kazao da njegovi psi nisu agresivni.

“Gospođo, imam 10 mačaka. Ne bih držao agresivne pse pored njih. Imam i mlađeg brata od osam godina, on se najviše igra sa tim psima”, kazao je Babić novinarki “Vijesti”, tvrdeći da svoje pse u šetnju nikad ne izvodi bez korpe.

Kaje se, kaže, zbog svega što je uradio.

“Mladost, ludost gospođo. Izvinjavam se svima. Te slike što sam na Facebook objavio iz gluposti, a neki komentari koje sam postavio ispod njih su samo stihovi Beogradskog sindikata kojeg obožavam”, kaže Babić citirajući omiljeni bend “Teo bi svaki da ima život ovaki, da bude kriminalac, Porše, Kavasaki. Ovo pravi je gangsteraj...”.

Neko je udomio, pa staforda prodao Anelu?

Od početka priče o Babiću policija ni “Čistoća” u čijoj je nadležnosti sklonište za životinje, nisu se izjašnjavali o broju pasa koje je Babić trebalo da preda azilu. Stoga je, kada su reporteri “Vijesti”, po objavljivanju prvog teksta o Babiću, u skloništu umjesto “krvnog ubice” zatekli američkog staforda, sve izgledalo kao prevara.

Nakon toga je i Društvo za zaštitu životinja iz Podgorice, čiji članovi volontiraju u azilu, podnijelo prijavu protiv ovog osamnaestogodišnjaka. Najavljena je i prijava protiv osobe koja je vlasnik staforda, čiji identitet u “Čistoći” nisu htjeli da saopšte.

Babić je juče “Vijestima” kazao da staford u stvari jeste njegov pas, te da ga je udomio iz podgoričkog azila prije dva, tri mjeseca. U Veterinarskoj inspekciji, međutim, navode da imaju saznanja da je Babić tog psa kupio od osobe koja je tog psa ranije udomila iz skloništa na Vrelima ribničkim. Američki staford je u azilu bio 2010, nakon čega je udomljen.

U “Čistoći” su samo kazali da će, “ukoliko se utvrdi da je prethodno udomljeni pas dat Babiću, Društvo za zaštitu životinja u skladu sa ovlašćenjima podnijeti prijavu protiv lica koje je potpisalo ugovor prilikom udomljavanja psa”.

Ubio zbog zdjele sa hranom

Babić se pomalo ljuti kad njegovog pit bula nazovete “krvnim ubicom” - onako kako ga je on sam nazvao na Facebooku.

“Nemojte da ga zovete “krvni ubica”. Lakija sam dobio od momka iz Srbije. On je dobar pas, samo je tog dana kad je zaklao mješanca branio svoj obrok. Nisam bio kod kuće kad ga je neko od mojih nahranio. Ovaj mješanac je naišao i primakao se Lakijevoj posudi sa hranom. Znate, psi su nestabilni dok jedu. Svaki bi reagovao tako kad se lutalica nađe u njegovom dvorištu”, opravdava Babić sliku svog pit bul terijera zakrvavljene njuške.

Galerija

Bonus video: