Katastrofalna turistička sezona, usred jula kao da je jesen

Septembar usred jula - simbolična je metafora koju koriste mještani sa aluzijom na više nego očajnu sezonu, najgoru u posljednjih nekoliko godina, a možda i decenija
217 pregleda 65 komentar(a)
restoran Dubrovnik Ulcinj, Foto: Samir Adrović
restoran Dubrovnik Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 24.07.2012. 18:56h

Lijep li je ovaj septembar, ironično kaže poznati ulcinjski ugostitelj Nailj Hasanagić, vlasnik “Dubrovnika”, dok posmatra potpuno praznu terasu svog restorana u vrijeme ručka.

"Sunca koliko hoćeš, more toplo, a i nema gužve čak ni na ulici. Gotovo da niko i ne prolazi ovuda", opet je ironičan Nailj čiji se čuveni lokal, nosilac brojnih priznanja iz bivše Jugoslavije, nalazi na glavnom bulevaru.

Zakupac zvanično najljepše crnogorske plaže Safari, Zefa Delić kaže da je promet na kupalištu manji za više od 30 odsto nego lani

Nailj podsjeća da je prošla sezona bila loša, ali da je ova po finansijskim efektima čak 70 odsto gora od lanjske.

"Lani sam za ručak za gulaš spremao oko 10 kila govedine, a ove samo dva kilograma i još ostane", žali se Nailj.

On je samo jedan od brojnih Ulcinjana koji nervozno vrte glavom kada ih pitate kako protiče sezona. I to nijesu samo ugostitelji, tu su i zakupci plaža, stanodavci, vlasnici marketa i štandova, hotela, prodavci na pijaci, taksisti...

Nijesu se ovajdili ni stanodavci

Zakupac zvanično najljepše crnogorske plaže Safari, Zefa Delić kaže da je promet na kupalištu manji za više od 30 odsto nego lani.

"Uprkos tome što smo podigli nivo usluga i dodatno obogatili ionako široku lepezu ponude", kaže Delić.

Od dosadašnje sezone se nijesu ovajdili ni stanodavci, od kojih mnogi žive samo od izdavanja soba. Većina njih ima slabiju popunjenost i do 50 odsto u odnosu na lani, a posebno oni koji u sklopu ponude imaju i vanpansion.

"Posjeta je slabija nego lani, ali vanpansion je katastrofa. Ovdje niti jedu niti piju, idu do prodavnice, kupe tamo vino i zatvore se u sobe. Imaju besplatan internet i to je to”, kazao je "Vijestima" jedan od njih.

Prodavac jaja na pijaci kaže da mu je posao opao za 50 odsto, a jedini koji su novinaru “Vijesti” kazali da je sezona dobra, bili su radnici mesare na zelenoj pijaci

"Posjeta je možda na nivou lanjske, ali vanspansionska potrošnja je očajna. Moguće je da smo ih mi naučili da ne troše", kazao je "Vijestima" vlasnik te apartmanske grupacije Gani Resulbegović.

On smatra da u Ulcinju trenutno boravi oko 20 odsto gostiju manje nego lani iako je zvanična statistika pokazala manjak od samo tri odsto, dok mnogi tvrde "da je turista upola manje".

"Osim toga, goste tjera i nesnosna buka koja dolazi sa Pristana, tačnije iz Holegra", kaže Resulbegović dok pokazuje knjigu žalbi u kojoj se pojedini gosti žale što ranije moraju da napuste Stari grad zbog preglasne muzike.

Prodavac jaja na pijaci kaže da mu je posao opao za 50 odsto, a jedini koji su novinaru “Vijesti” kazali da je sezona dobra, bili su radnici mesare na zelenoj pijaci.

“Radimo bolje nego lani”, kratko je kazao jedan od njih.

Ni na benzinskoj se ne toči kao lani

Prodavci suvenira nemaju ni upola pazare kao prošle godine, dok taksisti kažu da je pad i za više od 30 odsto. Radnici na benzinskoj kažu da ne toče benzin ni približno kao lani, a vlasnik jednog marketa u Pinješu kaže da ima čak 60 odsto manji promet nego prošle godine.

Teško da i perfektan avgust, može izbrisati dosadašnje minuse. Čarobnjake iz Podgorice to i ne zanima - most koji su Ulcinjanima obećali prije sezone biće vjerovatno gotov tek pred izbore

U lokalnom parlmentu nedavno su se čuli neoborivi argumenti da je u pitanju ovo prvo, što su djelimično priznali i odbornici vladajuće koalicije uz podsjećanje da su na vlast došli prije osam mjeseci, te da i drugi snose odgovornost.

U svakom slučaju, teško da i perfektan avgust, može izbrisati dosadašnje minuse. Čarobnjake iz Podgorice to i ne zanima - most koji su Ulcinjanima obećali prije sezone biće vjerovatno gotov tek pred izbore.

Ugostitelji ogorčeni na nadležne inspekcije koje stalno dolaze zbog nameta, a zatvaraju oči pred onima koji nemaju dozvolu za rad

“Do mora u Albaniji treba nam četiri sata, nema Sukobina i čekanja. Ostanemo vikend i vratimo se na posao u ponedjeljak. U petak opet na more, a i jeftinije je nego ovdje”, kazao je “Vijestima” Kosovar koji je u Ulcinju bio poslovno.

Država da uzme pare od divljih restorana

Nailj je ogorčen na nadležne inspekcije koje mu stalno dolaze zbog nameta, a zatvaraju oči pred onima koji nemaju dozvolu za rad.

“Ako hoće da uzme novac, država se mora pozabaviti nelegalnim restoranima kojih ima na stotine, od Kruča, preko grada do Bojane, a posebno u Štoju, gdje skoro svaka veća kuća ima pansion ili polupansion”, kazao je Hasanagić dodavši da od restorana živi 21 član njegove uže familije.

“Nekada sam imao i po 15 radnika van familije, sada radimo sami, ali kakva je sezona mogu skoro i sam da uslužim sve”, kazao je Hasanagić.

Bonus video: