Manje prelazaka na graničnom prelazu Debeli brijeg

Granicu na Debelom brijegu - najprometnijem prelazu u Crnoj Gori - proteklog vikenda prošlo je 37.146 osoba
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 13:17h

Špic sezone na našoj obali već godinama počinje oko 20. jula, ali ako bi procjenjivali samo po broju prelazaka državne granice onda bi mogli zaključiti da je posjeta slabija od lanjske.

Granicu na Debelom brijegu - najprometnijem prelazu u Crnoj Gori - proteklog vikenda prošlo je 37.146 osoba ili skoro 33 odsto manje nego lani, i 9.084 vozila ili 29 odsto manje nego u istom periodu (vikend) prošle godine.

Jedan od razloga vjerovatno je i sve više Albanaca koji rade u zemljama Zapadne Evrope koji ove godine na odmor na Kosovo koriste autoput kroz Srbiju jer mogu da korsite kosovske dokumente, što do ove godine nije bio slučaj.

Prethodnih godina skoro isključivo su birali puteve i granice kroz Hrvatsku i Crnu Goru.

Juče smo ipak zabilježili prelazak nekoliko Albanaca koji, kao i prethodnih godina, Crnu Goru koriste kao tranzit za odlazak na odmor na Kosovo.

Ipak više turista

Stiče se utisak da je ipak više onih koji kao turisti dolaze u našu zemlju.

Porodica iz Mađarske će odmor provesti u Budvi, bračni par Italijana u Kotoru, a par iz Slovenije se odlučio za Cetinje.

Petar Radović pomoćnik rukovodioca Ekspoziture Granične policije Sutorina ističe da dužih čekanja nema. Putnici na hrvatskom graničnom prelazu Karasovići ponekad čekaju duže zbog radova na Jadranskoj magistrali od Čilipa do Karasovića, jer se saobraćaj odvija naizmjenično.

Na Debelom brijegu je pet prilaznih traka i 4 izlazne, a granični policijaci imaju računarsku opremu koja omogućava brzu kontrolu dokumenata.

Granični prelazi na Sitnici i Kobili koji takođe pripadaju Ekspozituri Sutorina, bilježe povećanje broja prelazaka. Prelaz na Kobili, koji je pored Debelog brijega još jedna granica prema Hrvatskoj, koristilo je 25 odsto više putnika i 30 odsto vozila nego lani.

Povećanje putnika od pola odsto i vozila od 8,68 odsto zabilježeno je i na Sitnici – granici prema BiH.

Iako je preko graničnog prelaza u luci Zelenika ove godine uplovilo manje brodova za skoro 4 odsto, broj putnika je povećan za 29 odsto.

Galerija

Bonus video: