Pola Herceg Novog na septičkim jamama

Smrdi na Šetališu uz more, kod tvrđave Forte mare, na nekim plažama, a neprijatna zelena kaljuža danima je na Jadranskoj magistrali u Igalu
190 pregleda 2 komentar(a)
Herceg Novi, septičke jame, Foto: Green action
Herceg Novi, septičke jame, Foto: Green action
Ažurirano: 23.07.2012. 15:07h

Skoro da nema dijela opštine u kome se na javne površine ne izlijeva kanalizacia, ali u ljetnjem periodu kada je povećana potrošnja vode i kada pored domaćih na hercegnovskoj rivijeri boravi oko 20 hiljada turista, taj problem kulminira.

Zbog toga negoduju mještani, turisti i nevladin sektor, ali mala vajda. Smrdi na Šetališu uz more, kod tvrđave Forte mare, na nekim plažama, a neprijatna zelena kaljuža danima je na Jadranskoj magistrali u Igalu na što upozoravaju i iz NVO Green action.

"Na lokaciji Petlja u Igalu iz petospratne zgrade, koja nema ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu, a ipak je useljena i stavljena u funkciju, teče fekalna kanalizacija, koja se razliva, pored i preko magistralnog puta Herceg Novi – Dubrovnik u dužini nekoliko stotina metara. Fekalije teku na raskrsnici kod Petlje u Igalu, na mjestu gdje je frekvencija i saobraćaja i pješaka izuzetno veilka, pa građani na nogama raznose izljev fekalija, po ulicama, u kafiće, prodavnice, a iste unose i u svoje automobile i domove, navode iz Greenactiona.

Zbog problema sa kanalizacionim sistemom u Vektra Bokinom hotelu Igalo - koji je zatvoren i ne radi - mještani Sarajevske ulice u Igalu su gacali po smrdljivim fekalnim vodama. I u nekada elitnom hotelu - ponosu hercegnovskog hotelijerstava – Plaža – bilo je problema sa kanalizacionim sistemom.

Jedan privatnik sa hercegnovske rivijere prazni septičke jame, ali pošto radi sam, na tu intervenciju nekada treba pričekati nekoliko dana

Fekalne vode iz hotela su se izlivale na prometnu saobraćajnicu koja je najkraći put do obale i Ulice Save Kovačevića. Iako je otklanjanje kvara isključiva nadležnost vlasnika hotela - radnici JP Vodovod i kanalizacijasu intervenisali su u hotelu Igalo i pomogli da se problem riješi u Plaži.

U posljednjih desetak godina u hercegnovskohj opštini izgrađeno je na stotine metara kolektora, ali se mještani nevoljno priključuju na novoizgrađenu mrežu.

Ljudi odbijaju da se priključe na kolektor iako je to komfornije i jeftinije od korišćenja septičkih jama. Troškovi priključenja koštaju 250 eura, ali ukupni troškovi prelaze hiljadu eura, jer vlasnik mora da isprazni jamu i da je zatrpa. Za mnoge je to preskupo, pa odbijaju da isprazne septičke jame, iako ih na to obavezuje Odluka o odvođenju otpadnih voda.

Od Kobile do Zelenike, prema katastru koji je uradio dr Ljubo Radojičić, ima 2.589 septičkih jama koje proizvode 450 hiljada kubika otpadnih voda.

"Septička jama mora da bude sigurna kao bančin sef" nepropusna, ali skoro sve koje su sada u funkciji su upojne, kaže Radojičić.

Kazne za prekršioce su isključenje sa vodovodne mreže

Veliko broj nesavjesnih građana je “ispuste” iz septičkih jama sprovelo i u potoke Nemila, Manitovac, Babin ili Igaljski i rječicu Repaje.

JP Vodovod i kanalizacija (JPVIK) ima jedno vozilo koje crpi septičke jame i njegovo angažovanje košta između 50 i 100 eura.

Jedan privatnik sa hercegnovske rivijere prazni septičke jame, ali pošto radi sam, na tu intervenciju nekada treba pričekati nekoliko dana.

Izgranja postrojenja za preradu otpadnih voda u Meljinama, čija bi gradnja trebalo da počne na jesen, kao i novi kolektor pretpostavka su za čistiji grad, ali i dalje ostaje problem velikih i neodgovarajućih septičkih jama i odbijanje vlasnika kuća da se priključe na kanalizacioni sistem i gdje postoji.

Iz naselja Podi otpadne vode u more

Samo u naselju Podi ima preko 300 septičkih jama koje se izlivaju u Nemilu, a potom u more. Načelnica Komunalne policije Nataša Tatalovć ukazuje i na problem septičkih jama čiji je kapacitet nekoliko puta manji nego što to zahtijevaju propisi.

"Objekat sa 18 stanova ima kanalizacionu jamu od nekoliko kubika. Ona se brzo napuni, a stanari - najčešće oni koji tu samo provode ljetni odmor, ili ne mogu da se dogovore ili ignorišu problem" ističe Tatalović.

Kazne za prekršioce su isključenje sa vodovodne mreže. Međutim, rijetko se primjenjuju jer se to, kažu odgovorni, smatra nehumanom mjerom, jer se “kažnjavaju” i uredne platiše komunalnih usluga.

Bonus video: