Tegla 1,5 eura: Branje i prodaja borovnica spas za mnoge Kolašince?

Prošlo ljeto je "podbacilo". Borovnica skoro da nije ni bilo, a kako kažu berači, i ovog ljeta suša je prepolovila rod
173 pregleda 0 komentar(a)
borovnice, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
borovnice, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 21.07.2012. 16:25h

Prilika za dobru zaradu već godinama za mnoge nezaposlene Kolašince je branje i prodaja šumskog voća, prije svega borovnica. Taj cijenjeni plod sa kolašinskih planina lako nalazi kupce među turistima, ali i nakupci se utrkuju cijenama za što veće količine.

Ovog ljeta, nešto ranije nego obično počeo je otkup, a cijena je, kako kažu berači, solidna 1,5 eura za kilogram.

Borovnica namijenjena za prodaju nakupcima se već godinama u kolašinskom kraju bere "grebenima". Ta "sprava" je preuređeni alat, koji je nakada korišten za "češljanje vune".

Takav alat, još ako je napravljen kod iskusnog majstora, omogućava da se dnevno ubere nekoliko desetina kilograma najzdravijeg šumskog ploda. No, s plodovima greben kupi i grančice i lišće, pa je na taj način ubrana borovnica pogodna samo za preradu u fabrikama. Kada je dobar rod i kada je cijena dobra vještiji berači mogu zaraditi i po 60 eura dnevno.

Tegla rukom branih borovnica - 2,5 eura

Penzionerka Anka Tripković ima dugogodišnje iskustvo u branju i prodaji borovnica na taj način.

"Iako nemam baš savršeno zdravlje, prije dva ljeta zarađivala sam 50 do 60 eura dnevno. Za to mi je bilo potrebno oko tri sata i mislim da to jeste dobra zarada. No, tog ljeta je bilo dosta borovnica, a i cijena je bila oko tri eura po kilogramu", priča ona.

Prošlo ljeto je "podbacilo". Borovnica skoro da nije ni bilo, a kako kažu berači, i ovog ljeta suša je prepolovila rod

Prošlo ljeto je "podbacilo". Borovnica skoro da nije ni bilo, a kako kažu berači, i ovog ljeta suša je prepolovila rod. Još nijesu zrele, a već je počeo otkup. Sada će narod da krene u berbu i na taj način će uništiti borovnjak. Trebalo je, tvrde oni, koji za sada prodaju samo ručno brane borovnice, još malo sačekati, pa bi onda imali svi više koristi. Taj način branja je mnogo mukotrpniji i oni najvještiji ne .mogu ubrati više od nekoliko kilograma dnevno.

"Tegla od kilogram rukom branih borovnica košta 2,5 eura. Nije zarada velika, svega 10 eura dnevno. Malo je turista, a još se nije počela ni spremati zimnica", kaže Anka.

Vasojevići najspretniji berači

Od prije nekoliko godina Bjelasicu, Sinjajevinu i Kom čim počne otkup preplave na stotine berača. Nezaposleni od jutra, a oni koji rade, nakon radnog vremena. Neke kolašinske porodice na taj način zarađuju hiljade eura za svega mjesec.

Više nego na bilo kojem drugom poslu koji se može naći u Kolašinu. Uz to, kako kaže većina njih, iako zahtijeva određenu kondiciju, branje borovnica grebenima omogućava boravak na čistom vazduhu i ne pada teško.

Pored toga, nakupci su vrlo redovni u isplati novaca za otkupljenu "robu", pa je to dodatna motivacija.

Kako najspretniji berači u kolašinskom kraju, decenijama su poznati Vasojevići. Oni su, i patentirali branje borovnica starom, gotovo zaboravljenom alatkom

Bonus video: