Rijeka Crnojevića: Pune burad u strahu od suše

V.d. direktora Vodovoda Cetinje kazao je “Vijestima” da stari drušićki vodovod u funkciji je samo u toku kišne sezone
67 pregleda 0 komentar(a)
Rijeka Crnojevića, Foto: Arhiva Vijesti
Rijeka Crnojevića, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.07.2012. 17:06h

Stanovništvo Rijeke Crnojevića u nedjelju je dobilo vodu poslije mjesec dana oskudice. Mještanin Boro Jovićević kazao je da su se Riječani napatili prethodni mjesec, nezadovoljni su, a nedostatk vode napravio im je velike probleme.

"Nezadovoljni smo novim vodovodom, u čiju izgradnju je uloženo 1.200.000 eura. Tvrdim da bi veću korist i efikasnost imali od starog vodovoda iz Drušića, za čije bi osposobljavanje bilo potrebno maksimum 50.000 eura. Drušićki vodovod napaja se vodom sa izvora Struga, slobodnim padom preko brda. Novi vodovod snabdijeva stanovništvo s razdaljine od oko 15 kilometara, crpeći vodu pumpama iz dubine oko sto metara. Iz straha i neizvjesnosti od ponovnog potencijalnog presušivanja, mještani Rijeke Crnojevića prave zalihe puneći burad", kazao je Jovićević i dodao da ljetos dosta turista posjećuje Rijeku i oni su neprijatno iznenađeni kada im saopšte da vode uopšte nema.

Vodovod u funkciji samo tokom kišne sezone

Miloš Ražnatović, v.d. direktora Vodovoda Cetinje kazao je juče “Vijestima” da stari drušićki vodovod, koji se napaja sa izvorišta Struga, u funkciji je samo u toku kišne sezone.

"U ljetnjem periodu izvor Struga presušuje, jer nema alternativni izvor"

"U ljetnjem periodu izvor Struga presušuje, jer nema alternativni izvor. Stoga se javila potreba za izgradnjom novog vodovoda. Pumpe su vraćene s remonta i bazeni su osposobljeni za rad, te su građani Rijeke Crnojevića od nedjelje uredno i bez ikakvih problema snabdjeveni vodom2, kazao je Ražnatović.

Na izjave mještanina Bora Jovićevića, da je "mnogo bolje bilo dok je riječki vodovod bio u nadležnosti JP Vodovod Cetinje", Ražnatović je Vijestima kazao:

"Vodovod Rijeke Crnojevića trenutno je u nadležnosti Uprave za vode, koji su, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, glavni investitori projekta. Prema zapisniku sa terena, investitorima smo dostavili dopis s građevinskim radovima koji treba da budu završeni. Kad radovi budu privedeni kraju, riječki vodovod će biti opet u nadležnosti JP Vodovod Cetinje", kazao je Ražnatović.

Bonus video: