Otkud nam sad pare za nove helikoptere?

Iz Vlade su “Vijestima” objasnili da su prodali helikoptere prije nekoliko godina jer su bili dotrajali
177 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 19:50h

Dok gore pluća Podgorice, šume i kuće u okolini Mojkovca, Pljevalja i Žabljaka, tamošnji vatrogasci izgaraju i mole se za kišu, a agilni predsjednik mojkovačke Opštine Dejan Medojević apeluje da se kupe helikopteri, za Vladu u Podgorici “stanje je pod kontrolom”, a para za nove helikoptere - nema.

Baš kao i za vrijeme sniježnog nevremena početkom ove godine, u odgovorima “Vijestima” iz Vlade posežu za opravdanjem da bi “ovako složeni uslovi predstavljali veliki izazov i za kadrovski višestruko brojnije i tehnički znatno opremljenije službe bilo gdje u svijetu”.

Drugi argument je da pojedine zemlje u okruženju nemaju nijednu letilicu, a Crna Gora čak četiri, iako se ispostavilo da one nijesu od velike pomoći u lokalizovanju požara u rezervatu Crna poda.

Četiri aviona za gašenje požara

Iz Vlade su “Vijestima” saopštili da Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolaže sa četiri aviona za gašenje požara, dva aviona tipa “dromader”, “koji nose po 2.200 litara vode i dva tipa “Air Tractor”, koji mogu uzimati vodu sa vodenih površina i nose po 3.200 litara vode. Osim ovih letilica, MUP raspolaže i sa četiri helikoptera koji se koriste za izviđanje terena, spasavanje sa visina i za medicinski transport”.

Tvrde da avioni omogućavaju da se značajan dio zemlje pokrije iz vazduha, tokom gašenja požara, jer dromaderi mogu da slijeću i na zemljane terene pored aerodroma u Podgorici, Tivtu, Nikšiću i Beranama kao i na travnati teren u Štoju, dok ovi drugi “vodu mogu uzimati na moru, Skadarskom, Krupačkom i Pivskom jezeru”. Dodaju kako je Avio-helikopterski sistem MUP-a zaokružen jer ima letački kadar i logistiku i da u 2011. nijedan dan nije bilo zastoja u letjenju jer su letilice redovno održavane.

“Mi smo i na Odboru za odbranu i bezbjednost i na plenarnim zasjedanjima razgovarali o tome da je potrebno nabaviti još dva namjenska helikoptera, kao i sredstva i uređaje za inžinjersku jedinicu. To su ogromna sredstva koja su potrebna za nabavku helikoptera i pitanje je da li se to može obezbijediti u budžetu za narednu godinu”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović radiju Antena M.

Vlada je ranije, na insistiranje MUP-a i načelnika Sektora za vanredne situacije Zorana Begovića, odbila predlog Ministarstva odbrane da se kupe višenamjenski helikopteri koji bi bili efikasni i u gašenju požara, ali i za spasavanje u slučaju vremenskih nepogoda ili nesreća.

A za opštinske službe zaštite i spasavanja 2008. nabavljeno je 59 specijalnih vozila za gašenje i spasavanje, za koje Vlada još plaća kredit od skoro 10 miliona eura. Ostatak je plaćen dodatnim zaduženjima lokalnih samouprava. Većina tih vozila ni do danas nije u funkciji, jer su neadekvatna za terenske uslove, posebno na sjeveru države.

Vlada: Neke države nemaju nijednu letilicu

U Vladinom Birou za odnose s javnošću ističu kako pojedine države u okruženju nemaju nijednu letilicu za gašenje požara (BiH, Albanija, Kosovo), pa je tokom 2011. crnogorska Vlada više puta pomagala u gašenjima požara u BiH i Albaniji, upućujući svoje avione.

“Vlada preduzima sve što je neophodno da se spasu šumski kompleksi u Crnoj Gori, pa je u sklopu toga uputila zahtjev za pomoć Generalnom direktoratu za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu pri Evropskoj komisiji. Po tom osnovu dobili smo pomoć od Republike Hrvatske.

Sektor za vanredne sitaucije i civilnu bezbjednost prati situaciju i već je upoznao Monitoring Information Center iz Brisela

Sektor za vanredne sitaucije i civilnu bezbjednost prati situaciju i već je upoznao Monitoring Information Center iz Brisela, sa mogućnošću da će Crnoj Gori biti potrebna dodatna pomoć u letilicama za gašenje požara”, saopštili su iz Vladinog biroa.

Pametno je bilo prodati MI-8?

Iz Vlade su “Vijestima” objasnili da su prodali helikoptere prije nekoliko godina jer su bili dotrajali. Branka Bošnjak (PzP) podsjetila je juče da smo imali šest helikoptera MI-8, koji su maltene poklonjeni po prosječnoj cijeni od 50.000 dolara.

“U trenutku proglašenja nezavisnosti Crne Gore, u vazduhoplovnoj bazi se nalazilo 5 helikoptera Mi-8, četiri proizvedena 1974. i jedan 1976. Propisani vijek upotrebe, prema proizvođaču, za ovu vrstu helikoptera je 28 godina. Što znači da je već prije formiranja Vojske CG istekao vijek upotrebe i da helikopteri nijesu bili u operativi. Nakon konsultacija sa proizvođačem, zaključeno je da je, uz određene modifikacije i remont, bilo moguće produžiti njihov radni vijek do 35 godina uz cijenu od oko 1,5 miliona eura po helikopteru.Konstatovano da bi vrijeme potrebno za postupak ugovaranja remonta i modernizacije i sam remont smanjili operativno vrijeme upotrebe na eventualno godinu za 4 helikoptera i 2 godine za jedan helikopter, što bi bilo neracionalno”, tvrde u Vladi.

Dodaju da bi, da su remontovana, 4 helikoptera mogla letjeti do 2009, a jedan do 2011. godine: “Jasno je da je na osnovu stručnog mišljena donesena racionalna odluka da se helikopteri proglase viškom i prodaju”.

Slobodna procjena zone požara, autor: Nebojša Babović (Twitter)

Galerija

Bonus video: