Crna Gora danas obilježava Dan državnosti

Cna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma
44 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 15:31h

Predsjednik Vujanović je danas povodom Dana državnosti Crne Gore položio vijenac na spomenik "Partizanu borcu" u spomen parku Gorica.

U pratnji predsjednika Vujanovića bio je načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić.

Vujanović je u četvrtak veče povodom Dana državnosti priredio svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

Vujanović je kazao da je malo država sa tako malom teritorijom, kakvu ima Crna Gora, koje imaju toliko obilje važnih istorijskih datuma

"Ali je, vjerujem, Crna Gora jedina u kojoj se jedan datum, njen veličanstveni 13. jul, nadvisio kao neprikosnovena vrijednost“, rekao je on.

Vujanović je naredio da se povodom Dana državnosti Crne Gore izvrši počasna artiljerijska paljba sa platoa brda Gorica sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

"Iskreno sam uvjeren da je antifašizam, kao opštenarodni pokret Crne Gore, naš vrijedan kvalitet i preporuka za pridruženje antifašističkoj EU“, naglasio je Vujanović.

Povodom Dana državnosti Crne Gore neće se raditi ni danas ni sjutra.

Duh 13.jula u Plavu

Predsjednik crnogorske kulturne mreže, Aleksandar Damjanović izjavio je povodom bitnog datuma, da da bi svi prihvatili tekovine 13. jula, moramo više raditi da bi simbioli, Dan državnosti nezavisnosti i naš identitet bili prihvatljivi za sve građane, jer dio građana ne priznaje simbole, himnu pa i samu državu.

Povodom crnogorskog datuma, organizovana je i manifetacija u Plavu u partnerstvu sa Centrom za kulturu.

Damjanović je naglasio da će ova proslava podrazumijevati veliko okupljanje građana i nastupe izvođača: Branke Šćepanović, Meta Kolarija, Nemanje Marojevića, Samira Ramovića, Jelene Zvicer, i veliki koncert grupe Hari Mata Hari. Program će voditi glumci Emir Ćatović i Maja Stojanović.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je da mladi Plava i ostalih okolnih gradova osjete slast veselja kojem je povod država, kao njihovi vršnjaci u drugim crnogorskim gradovima.

"Imajući u vidu stanje stvari više je nego jasno da mnogi građani naše države ,koja je njihova jedina, htjeli to oni ili ne, imaju predrasude prema svojoj otadzbini pa je naša svrha i zadatak da kulturnim manifestacijama, kako je to i jedino moguće, na civilizovan načint ljudima pružimo ruku i pozovemo ih da vole svoju državu", zaključio je Damjanović.

U sklopu proslave će biti svečano upriličeno otvaranje tradicionalne 13 po redu manifestacije Dani borovnice Plav 2012.

Manifestacija će trajati deset dana a organizatori je Centar za kulturu Plav pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Galerija

Bonus video: