Nakon igle, ne boje se ničega

Stanari "Maksima", ali i građani iz Aerodromske ulice na Starom aerodromu, ogorčeni su nemarom policije i gradskih vlasti
339 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 03:28h

Stanovnici zgrade "Maksim" već dvije godine muku muče sa narkomanima koji se gotovo svako veče okupljaju u nedovršenom poslovnom prostoru, u elitnom gradskom kvartu.

Stanari "Maksima", ali i građani iz Aerodromske ulice na Starom aerodromu, gdje se narkomani takođe godinama drogiraju u blizini Doma zdravlja, ogorčeni su nemarom policije i gradskih vlasti.

Goran Obradović iz "Maksima" kazao je "Vijestima" da su zajedno sa rejonskim policajcem bezuspješno pokušavali da riješe problem.

Obradović tvrdi da je u više navrata dolazio u konflikt sa narkomanima i da oni ne zaziru čak ni od policije. "Svako veče su tu, ne samo u nezavršenom dijelu zgrade, već i u podzemnoj garaži, na stepenicama u ulazu, čak i u liftu. Više puta moja supruga i djeca su, kao i drugi stanari, nailazili na njih u garaži. Dešavalo se da zbog straha ne smije da izađe iz kola, pa sam morao da silazim, da ih dopratim", kazao je on.

Krvave igle koje narkomani ostavljaju u napuštenim prostorima alarm za uzbunu >>>

Obradović je rekao da je policija u više navrata tjerala narkomane, ali da se oni uvijek vrate . Stanari su pokušali da zakljačuvaju i vrata ulaza u nedovršeni dio zugrade, ali su narkomani do svog "ćoška" uspjevali da liftom dođu iz podzemnih garaža.

"Kada smo i lift onesposobili, sljedeće noći polomili su staklo na ulaznim vratima", pojasnio je Obradović. On smatra da bi velikim problem prvenstveno trebalo da se pozabave vlasnici poslovnog prostora u kojem se narkomani godinama okupljaju.

Domar zgrade ispričao je "Vijestima" da nekoliko godina unazad "muku muči" sa narkomanima

Obradović, međutim, smatra da oni ni ne znaju da je prostor demoliran, da su polomljeni prozori, uništeni zidovi, interfoni i brave.

Zgradu "Maksim" gradilo je preduzeće "Cijevna komerc", iz kojeg je "Vijestima" saopšteno da su poslovni prostor prodali preduzeću "Tomecco". “Vijesti" nijesu uspjele stupiti u kontakt sa osobama koje su u "Cijevni komerc" rekli da su vlasnici poslovnog prostora.

Stanari "Maksima" namjeravaju da osnuju skupštinu stanara, kako bi pokušali da nađu rješenje za problem koji ih jako brine.

Domar zgrade ispričao je "Vijestima" da nekoliko godina unazad "muku muči" sa narkomanima. "Nemoćan sam. Uveče se tu skuplaju osobe različitih profila, ne smijem da rizikujem da sam nastradam. Ne uznemiravaju direktono stanare. Ipak, stanari se žale, jer ne samo da se djeca ne osjećaju bezbjedno zbog korišćenih igala i ostalog smeća koje se tu može naći, već je dovoljno da ih uveče neko sretne pa da se uplaši", rekao je domar.

U JP "Čistoća" tvrde da čišćenje korišćenih igala i ostalog pribora kojim se služe narkomani, a koji spada u medicinski otpad, nije u njihovoj nadležnosti

Sličan problem muči i građane na Starom aerodromu. Više njih tvrdi da ne pamte da je neko proteklih godina očistio napušteno atomsko sklonište - glavno mjesto na kojem se narkomani neometano drogiraju.

Predsjednik MZ Stari aerodrom Velimir Vlahović, međutim, tvrdi da su, nakon pritužbi građana, prije tri mjeseca ekipe JP "Čistoća" očistile skolnište .

On je kazao “Vijestima" da se niko nije žalio da ih zavisnici uznemiravaju. "Više od osam godina, koliko stanujem u ovoj ulici, nijesam vidjela da je neko očistio napušteno skladište. Ono je ne samo stecište narkomana, već i izvor zaraze, puno smeća i otpadaka", tvrdi, međutim, jedan od stanara obližnje zgrade.

On je naglasio da strogo vodi računa da se djeca ne igraju u blizini i da se problem mora pod hitno riješiti

"Čistoća" ne čisti

U JP "Čistoća" tvrde da čišćenje korišćenih igala i ostalog pribora kojim se služe narkomani, a koji spada u medicinski otpad, nije u njihovoj nadležnosti.

"Preduzeće nema obavezu odvoza takvog otpada sve dok se ne istretira do nivoa komunalnog. Takođe, nemamo obavezu održavanja prostora koji nemaju epitet javne površine, osim u slučajevima kada se vlasnik prostora obrati pisanim zahtjevom", saopštili su iz “Čistoće".

Oni su naveli da do sada nijesu imali prijave građana kada je u pitanju navedeni otpad.

Đorđije Piletić vlasnik prostora

Izvršni direktor preduzeća "Tomecco" je Đorđije Piletić, čija je supuga Seka sudija Apelacionog suda.

Prema Centralnom registru privrednog suda, osnivač preduzeća "Tomecco", u čijem nedovršenom poslovnom prostoru se okupljaju narkomani, je Stjepan Bukal.

Piletić je juče kazao da je o svemu što se dešava u nezavršenom dijelu zgrade "Maksim" saznao iz "Vijesti".

On je rekao da je začuđen što ga stanari zgrade nijesu obavijestili da već dvije godine imaju problem sa narkomanima. Pojasnivši da odavno nije obilazio poslovni prostor, jer se ne izvode radovi, Piletić je istakao da će promijeniti ulazna vrata i polomljene prozore.

On je naglasio da će češće obilaziti i kontrolisati poslovni prostor, a ako i to ne pomogne - podnijeće prijavu policiji.

Bonus video: