Nikao još jedan fakultet

Nikolić je upozoravao da bi crnogorski pomorci mogli dospjeti na takozvanu "crnu listu" ako bi izdali akreditaciju
145 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 10:15h

Savjet za visoko obrazovanje izdao je juče akreditaciju privatnom Pomorskom fakultetu u Baru, zbog čega su protestovali sa državnog Fakulteta za pomorstvo iz Kotora tvrdeći da bi naši pomorci mogli opet dospjeti na “crnu listu”.

“Prije odluke je tročlana komisija eksperata jednoglasno preporučila davanje akreditacije“, rekao je „Vijestima“ Sreten Savićević, predsjednik Savjeta.

Odgovarajući na pitanje što se promijenilo od 1. juna kada je Fakultetu u Baru uskraćena akreditacija, Savić je rekao kako je tada dekan fakulteta u Kotoru Danilo Nikolić uspio da ubijedi većinu članova da akreditacija ne treba da se izda konkurentskom fakultetu.

Nikolić je upozoravao da bi crnogorski pomorci mogli dospjeti na takozvanu "crnu listu" ako bi izdali akreditaciju novom ne vodeći računa o pravilima Međunarodne pomorske organizacije (IMO).

Nikolić ostaje kod te ocjene: “Tražićemo izjašnjenje Ustavnog suda i zaštitu od Evropske komisije i ostalih međunarodnih organizacija. STCW konvencija predviđa da imaju simulatore, sistem kvaliteta, a nastavni plan i program im je više društvenog karaktera sa svega 26 odsto tehničkih predmeta”.

Osnivači fakulteta u Baru su Stevo Nikić i Radovan Orlandić. Nikić je redovni profesor Fakulteta za pomorstvo u Kotoru, a Orlandić direktor Barske plovidbe. Nikić je, takođe, vlasnik Fakulteta za poslovne studije u Tivtu, kojem je juče izdata reakreditacija, koju su po Zakonu morali da imaju prije nego su upisali novu generaciju studenata. Među predavačima su im funkcioneri DPS-a.

Ivošević: Plaše se konkurencije

Dekan novog fakulteta prof. dr Borislav Ivošević kaže da tvrdnje Nikolića ne stoje i da im je nastavni plan i program prilagođen IMO standardima.

“U Baru nam je na raspolaganju 1.380 kvadrata, a studenti će imati praktičnu obuku na tzv. „živoj opremi“ brodova kompanije „Barska plovidba“ od kojih se jedan uvijek nalazi u barskoj luci...

Iza nekorektne kampanje stoji strah menadžmenta FZP Kotor od konkurencije, jer su oni najavili da će uskoro otvoriti dva studijska programa u Baru i to samo za samofinansirajuće studente. Nema razloga da se bilo ko plaši konkurencije jer je ona zdrava“, rekao je Ivošević “Vijestima”.

Bonus video: