Veliki protest podrške Janjiću: Zar profesor mora na ulicu

Sa protesta upućen je zahtjev Opštini da postupi po prvobitnom rješenju, te profesoru i njegovoj porodici, konačno riješi stambeno pitanje
193 pregleda 59 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 17:26h

Zar profesora na ulicu, pitanje je koje je postavilo više od stotinu đaka srednje mješovite škole „Danilo Kiš“, prosvjetnih i kulturnih radnika, noseći veliki transparent na velikom protestu organizovanom ispred zgrade Skupštine opštine, u znak podrške profesoru fizike Vlajku Janjiću, uoči početka sjednice lokalnog parlamenta.

Učenici, bivši i sadašnji, organizovani preko društvene mreže Fejsbuk, održakli su protest te uputili jasan zahtjev lokalnoj upravi da se Janjiću, koji je ostao bez brvnare u kojoj je živio sa porodicom obezbijedi stan. Profesor fizike Janjić iseljen je iz male trošne barake od 20 kvadrata u naselju Velji vinogradi, nakon što je njegova komšinica koja je od Opštine kupila plac, na sudu dobila spor.

Janjić, koji je u međuvremenu dobio od Opštine da koristi stan od 50 kvadrata dok ne bude izgrađena zgrada za prosvjetne radnike ili zgrada solidarnosti, odbio je ponudu lokalne uprave, ocjenjujući da želi trajno rješenje. Naime, on je prije 15 godina dobio baraku kao nužni smještaj do konačnog rješenja.

"Budvani, mene su juče, zajedno sa mojom porodicom, pokušali da zgaze. Pokušao sam da se oduprem, kako sam znao i umio, sa malenom mojom snagom. Time su oni najavili, simbolično da i vama to spremaju. Vi danas branite sebe pa time i mene i moju porodicu", naveo je Janjić u pismu koje je pročitala učenica srednje škole Sara Vuković.

Janjić je u svome pismenom obraćanju najavio da ukoliko nadležni ne obezbijede trajno stambeno rješenje, na šta su se obavezli, da će novi protesti biti 3. septembra.

Sa protesta upućen je zahtjev Opštini da postupi po prvobitnom rješenju, te profesoru i njegovoj porodici, konačno riješi stambeno pitanje. Takođe od policije je traženo da odgovori zašto ništa nije učinila povodom podnošenja prijave za korupciju, koju je Janjić adresirao na Upravu za antikorupciju, a ona proslijedila budvanskoj policiji.

"Da li je u navednoj prodaji zemlje na kojoj se nalazila Janjićeva kućica koja je uništena, bilo koruptivnih radnji. Tražimo isključivo pismene dokaze, naveli su organizatori".

Janjića su podržale i kolege, predsjednik Sindikata srednje škole Krsto Vuković se zahvalio na podršci kolegi.

"Zahvalan sam svima što podržavaju našeg kolegu da ostvari elementarna prava koja mu kao građaninu Crne Gore pripadaju. Ono što je ključno je da nije ispoštovan ugovor iz 1997. da će mu biti obezbijeđen trajni stmabeni prostor, nažalost, on nije bio ni obaviješten lično da će biti iseljen, što je svuda normalnao da se barem 15 dana ostavi rok da se čovjek snađe", kazao je Vuković.

Jelušić: Prosvetari da ne zavise od tržišta

Profesorka književnosti Božena Jelušić naglasila je da rješavanje stambenih pitanja profesora u Crnoj Gori, ne može biti ostavljeno tržišnim mehanizmima.

"U takvom surovom svijetu profesori nikada neće uspjeti, mi ćemo dobijati negativnu selekciju, naša djeca neće sticati valjane vještine i cijelo naše društvo će nazadovati", navela je Jelušićeva.

Galerija

Bonus video: