Zaštitite nas ili će krompir umjesto na tezge na obalu jezera

Camaj ističe da se voće i povrće najviše uvozi iz Albanije, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Kosova
78 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 16:38h

Poljoprivrednici iz Malesije okupili su se sinoć u Vuksanlekićima, kako su i najavili, s ciljem da upozore nadležne, odnosno Ministarstvo poljoprivrede da preduzmu hitne mjere i spriječe prekomjerni uvoz proizvoda i zaštite domaće proizvođaće. Zbog toga što ne mogu da prodaju svoje proizvode po ekonomski isplativoj cijeni, pojedini poljoprivredni proizvođači najavili su i velike proteste kao i radikalne mjere - blokadu puta Podgorica - Tuzi.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Malesije Smail Čunmuljaj kazao je da je trenutna situacija katastrofalna i da ne mogu da prodaju svoje proizvode.

"Veoma smo zabrinuti za svoju sudbinu u smislu ostvarivanja ličnih dohodaka, jer kao radno sposobni građani ne možemo da vratimo uložena sredstva. Situacija je posebno loša kada je u pitanju mladi krompir, paprika, lubenica, paradajz koji su već prispjeli za plasman, ali ne možemo da se izborimo sa uvoznim voćem i povrćem. Tražimo da nas resorno ministarstvo pomogne i da stane na našu stranu", rekao je Čunmuljaj.

On je istakao da ukoliko im država ne pomogne da plasiraju proizvode, moguće je i da će poljoprivrednici prosuti krompir na obalu Skadarskog jezera.

Čunmuljaj za sada ne najavljuje radikalne mjere, a Albert Camaj, poljoprivrednik iz Vuksanlekića, poručio je da ako ne bude pomoći uskoro, poljoprivrednici i iz Zete i Malesije bi mogli blokirati magistralni put Podgorica - Tuzi.

Camaj ističe da se voće i povrće najviše uvozi iz Albanije, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Kosova.

"Ako se uveze kupus i lubenica iz Makedonije, mi smo gotovi. Trenutno sve cijene povrća su ispod svake granice. Kilogram krompira košta 14 - 15 centi, lubenice 17, paprike 20 centi, a kada je cijena ispod 20 centi, mi smo u gubitku. Tražimo pomoć od AD "Plodova" i od Ministarstva da nam pomognu, jer nam je proizvodnja duplo manja nego prošle godine. Sljedeće godine uopšte nećemo raditi, već ćemo početi da pljačkamo i prosimo. Milioni i milioni koji su namijenjeni poljoprivredi odlaze po kazinima po Podgorici i Budvi", kazao je Camaj.

Zef Dedvukaj iz Sukuruća kaže da su mu njive pune krompira, pšenice, paradajza, krompira, lubenice, paprike i da ne zna šta će sa tim proizvodima

On se požalio da mu Ministarstvo poljoprivrede još nije dalo ni cent pomoći za sedam uništenih plastenika tokom februarskog sniježnog nevremena. On je napomenuo da tokom sezone samo za navodnjavanje potroši 4 000 eura.

Zef Dedvukaj iz Sukuruća kaže da su mu njive pune krompira, pšenice, paradajza, krompira, lubenice, paprike i da ne zna šta će sa tim proizvodima, jer nema gdje da ih proda.

"I to što prodajem je po niskim cijenama. Nije mi jasno zbog čega se uvozi iz drugih zemalja, a naša roba propada. Radna snaga i ambalaža su skupi pa se ne isplati prodavati po niskoj cijeni. T

eška je situacija a kako će sezona proći vidjećemo. Više puta smo očekivali pomoć ove godine, ali je nismo dobili. Ostaje da se vidi hoćemo li izorati njive ili naći neki izlaz. Mučno i ružno je to što se omladina sa završenim fakultetima opredjeljuje za poljoprivredu a ne može da nađe posao", rekao je Dedvukaj.

Camaj najavio velike proteste

Organizator radnog sastanka Simon Camaj smatra da je krompir koji se šleperima uvozi iz Albanije upola lošiji od domaćeg koji trune.

"Narod jede uvoznu nezdravu robu, plaća je duplo skuplje. Krivo je Ministarstvo poljoprivrede, kao i zbog toga što se krompir prodaje po duplo nižoj cijeni od zaštitne cijene za proizvođače.

Mi se pitamo postoji li uopšte Ministarstvo i ministar jer će sezona proći bez ijednog sastanka. Imamo informaciju da je šef AD "Plodova" dobio ponudu iz Hrvatske da nabavlja jeftiniju robu. Zato ćemo organizovati velike proteste jer je to za nas neprihvatljivo", rekao je Camaj.

Galerija

Bonus video: