Vojičić: Sklonjen sam jer su se u Savjetu bojali za svoja radna mjesta

Vojičić zahtijeva da sud obaveže televiziju da ga vrati na posao u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude
70 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 11:50h

Bivši generalni direktor Javnog servisa Branko Vojičić rekao je da je otkaz u toj medijskoj kući dobio nezakonito, vjerovatno zbog straha članova Savjeta RTCG da bi, ukoliko ga ne sklone, mogli sami ostati bez posla.

On je tužio tu medijsku kuću, tražeći poništenje rješenja o njegovom razrješenju sa mjesta generalnog direktora RTCG-a, navodeći da je neosnovano i nezakonito i da ne sadrži osnov za razrješenje i davanje otkaza, kao ni obrazloženje.

Zbog toga zahtijeva da sud obaveže televiziju da ga vrati na posao u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

Vojičić je, u svom svjedočenju u podgoričkom Osnovnom sudu, ispričao da je odluka o njegovom razrješenju sa mjesta generalnog direktora RTCG-a bila paušalna i montirana i da nije dokazano da je nesavjesnim radom oštetio Javni servis.

Objasnio je da je Savjet, prema Zakonu o javnim radio-difuznim servisima, bio dužan da do kraja juna objavi finansijski izvještaj za prethodnu godinu na sajtu i da su članovi tog tijela mogli biti razriješeni ukoliko to ne učine.

Ugovorom o radu za Vojičića je predviđena otpremnina u iznosu od šest do 12 njegovih mjesečnih bruto zarada, što je oko 80 hiljada eura, a tražiće je ukoliko izgubi ovaj spor

"Oni su neusvojeni izvještaj objavili na sajtu. Kako je u toku bila kontrola Poreske uprave i DRI, njegovo usvajanje odloženo je za jesen, kako bi se kompletirala dokumentacija", rekao je Vojičić.

Dodao je da je upozorio Savjet da se ne može objaviti nešto što nije usvojeno i o čemu se nije glasalo, i početkom jula zatražio mišljenje od nadležnog skupštinskog odbora.

"Tu je počeo revanšizam. Cilj je bio da se ja uklonim. Nakon dva dana objavljenje i tajni razgovor predsjednika Savjeta Duška Simonovića i članova novog sindikata u kojem me naziva budalom. Ništa nisam nezakonito radio, to na šta se oni pozivaju nijesu moji propusti. Oni se pozivaju na izvještaj DRI koji je donijet dva mjeseca nakon mog razrješenja", naveo je Vojičić.

Napomenuo je da on nije tražio smjenu članova Savjeta, već samo mišljenje odbora povodom njihovog postupanja.

"Očekivao sam makar izvinjenje od Simonovića za njegove komentare", rekao je Vojičić.

Punomoćnik Javnog servisa Zoran Mijović ispitivao je Vojičića 0 prigovorima na rad bivšeg generalnog direktora koje su iznijeli revizori u svom izvještaju, dok je Vojičić tvrdio da to uopšte nijesu njegovi propusti, da se Savjet stalno miješao u njegove ingerencije i da su htjeli da imaju kontrolu nad svim.

Vojičićev punomoćnik, advokat Goran Rodić, istakao je da u rješenju o razrješenju Vojičića uopšte nema pitanja i prigovora Mijovića o broju zaposlenih u 2010 ugovorima sa UEFOM koje je potpisivao Vojičić, ugovorima sa menadžmentom, isplatama varijabila, troškovima upotrebe mobilnih telefona... i da ta pitanja potvrđuju daje Vojičić nezakonito smijenjen.

"Raspravljamo o dokumentu koji je RTCG-u dostavljen dva mjeseca nakon razrješenja Vojičića, pa takav izvještaj nije mogao biti razlog za njegovu smjenu", naveo je Rodić.

Mijović, pak, smatra da izvještaj DRI, bez obzira na to što je sačinjen dva mjeseca nakon Vojičićevog razrješenja, govori o propustima koje je bivši generalni direktor napravio u 2010. dok je bio na toj funkciji.

Javni servis je početkom marta izgubio sudski spor protiv Vojičića, kojim je ta medijska kuća tražila poništenje njegovog ugovora o radu, odnosno ništavost odredbi ugovora koje se odnose na zaradu i otpremninu. RTCG se žalio na tu presudu, i predmet je sada u Višem sudu.

Ugovorom o radu za Vojičića je predviđena otpremnina u iznosu od šest do 12 njegovih mjesečnih bruto zarada, što je oko 80 hiljada eura, a tražiće je ukoliko izgubi ovaj spor.

Galerija

Bonus video: