Prva CRITICAL MASS vožnja u Podgorici

"Pokažimo našim sugrađanima da postoji alternativa automobilu, zdravija, jeftinija i čistija, a mnogo brža od pješačenja – ipak živimo brzo"
5 komentar(a)
biciklo Up, Foto: Biciklo.me
biciklo Up, Foto: Biciklo.me
Ažurirano: 28.06.2012. 15:41h

Grupa entuzijasta/entuzijastkinja, okupljenih oko web-sajta www.biciklo.me, u petak 29. jun 2012. godine organizovaće prvu CRITICAL MASS vožnju biciklima ulicama Podgorice.

Okupljanje je predviđeno za 18.30 na Trgu Repulike, a vožnja će početi u 19.00 časova sljedećom rutom: Trg Republike – most Milenijum – Mala pijaca – Vektra – Union Bridge – Sahat kula – Trg Republike.

"Djevojčice i dječaci, svi vi od 1 do 99 godina, svi vi koji niste zaboravili koliko vam je u djetinjstvu biciklo pružalo zadovoljstva, svi vi koji ste davali i uzimali “krugove” biciklom, svi vi kojima gužve u saobraćaju samo podstiču osmijeh, vrijeme je da podijelimo našu sreću što poznajemo drugi način!

Pokažimo našim sugrađanima da postoji alternativa automobilu, zdravija, jeftinija i čistija, a mnogo brža od pješačenja – ipak živimo brzo.

Podsjetimo ih koliko su samo voljeli biciklo kada su bili mlađi. Podsjetimo ih da se ništa nije promjenilo, osim njihove navike.

Skrenimo pažnju vozačima da mi po zakonu imamo pravo i obavezu da se krećemo desnom stranom kolovozne trake u nedostatku biciklističke staze, i da je vrlo opasno kada projure blizu nas.

Poručimo ljudima odgovornim za saobraćajnu infrastrukturu u Podgorici da nas ima, i da se nadamo da ćemo uskoro dobiti nešto više od par testnih biciklističkih traka, jer je to jedini siguran način naše vožnje”, poručuju organizatori CRITICAL MASS vožnje biciklima ulicama Podgorice na svom web site Biciklo.me.

Sličan događaj, pod nazivom “BicikloUP”, organizovan je za Dan planete Zemlje 22. aprila ove godine, kada se biciklima podgoričkim ulicama provozalo oko 80 ljudi svih starosnih dobi.

“Critical Mass” je počeo u San Francisku 1992. godine kada se nekoliko desetina biciklista/biciklistkinja provozalo zajedno gradom (iako su slična okupljanja biciklista bila organizovana i 70-ih godina u Švedskoj). Ime potiče iz saobraćajnih navika u Kini, gdje motociklisti i biciklisti komuniciraju bez signala – na raskrsnici se skupljaju dok ne dođu do određenog broja (kritične mase) i tada kao grupa prolaze kroz raskrsnicu. Danas se Critical Mass održava svakog zadnjeg petka u mjesecu, u više od 300 gradova svijeta, i okuplja od nekoliko desetina, do desetina hiljada biciklista/biciklistkinja. Na primjer, Budimpešta je među vodećim gradovima sa 80.000 biciklista okupljenih 20. aprila 2008. godine.

Bonus video: