Janjić u performansu spalio "sistem bezakonja"

On je kazao da je krajnji cilj da se zatre svaki trag njega i njegove porodice
58 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 16:34h

Simboličnim spaljivanjem „institucija sistema bezakonja“ iskucanom na papiru, i na platou ispred zgrade Skupštine opštine Budva, profesor fizike srednje škole „Danilo Kiš“ Vlajko Janjić, koji je juče iseljen po nalogu suda iz barake sa svojom porodicom, performansom organizovanim tačno u podne, još jednom je pokušao da skrene pažnju na svoj slučaj.

A slučaj porodice Janjić izazvao je medijsku pažnju, nakon što je profesor upozorio da će spaliti zgradu opštine i policije ukoliko bude iseljenja iz trošne parake u naselju Velji vinogradi, koju mu je još prije 15 godina, kao nužni smještaj do trajnog stambenog rješenja, dodijelio tadašnji gradonačelnik Žarko Miković. Međutim, zemljište, koje je pripadalo Opštini, prije tri godine, odlukom, koju je potpisao doskorašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, a koju je juče pokazao Janjić, prodato je prvoj komšinici, koja je i pokrenula sudski spor za uklanjanje barake. U aprilu sud presuđuje u korist komšinice, i rješenje o iseljenju biva pravosnažno prije dva dana, kada je uz asistenciju policije, uz prethodno privođenje članova porodice Janjić i izvršeno. Janjić je i zahtijevao da se odmh i sprovede rješenje.

Opština je u međuvremenu ponudila Janjiću privremeni smještaj, odnosno besplatno korišćenje jednosobnog stana do trajnog rješenja, što je profesor odbio, ocjenjujući da ne želi da prihvata nikakava privremena rješenja, posebno ne „golubarnike“. Cijeli slučaj dobio je svoju stranu na društvenoj mreži, fejsbuku, gdje su sadašnji i bivši učenici podržali Janjića i osnovali grupu podrške, najavljujući čak i proteste.

"Danas su spaljene institucije sistema bezakonja. Ta operacija je obavljena na Vidovdan da se vidi po bijelom danu Vidovdanu šta rade te institucije sistema bezakonja. Ovdje je moja zahvalnica mojim iskrenim podržavaocima, a prije svega mojim učenicima i profesorima, koje molim, pošto postoji najava da se pripremaju ulični protesti, da ne bi ti učenici moji dragi bili izvrgnuti kojekakvim provokacijama, da pokušaju da stupe u kontakt sa mnom i da, ako bude protesta, to bude isključivo na platou ispred opštine", kazao je Janjić nakon performansa.

Sindikat prosvjete Srednje škole „Danilo Kiš“ angažovaće advokata i podnijeti tužbu protiv svih onih, kako su naveli, „ koji su odgovorni zbog situacije u kojoj se našao njihov kolega“

On je kazao da je krajnji cilj da se zatre svaki trag njega i njegove porodice.

"Krajnji cilj svega je da se zatru tragovi njihovih beščašća. Na njihovu veliku žalost ostade veliki trag u srcima mojih velikih učenika , ustreptalih duša koji hitahu da mi saopšte kako su uz mene, njihovog profesora. Ja se danas njima duboko klanjam, jer, eto saznah da sav moj trud ne bješe uzaludan i neka mi oproste svaku moju neodmjerenu riječ. Zahvalan sam duboko i svojim kolegama profesorima, među kojima su i oni kojima sam nekada uputio grdne uvrede, jer sam smatrao da se previše ponižavaju. Danas se svi oni uzdigoše u mojim očima i beskrajno im hvala.

Hvala svima koji su uputili podršku, prije svega mojoj porodici, kojoj je to mnogo značilo da ne poklekne i ne povjeruje u to da je došao smak svijeta, nego da jedan svijet odlazi. Neka odlazi i vrijeme mu je, drugo mora doći i vrijeme mu je. Ne smije više biti nikakvih institucija sistema bezakonja u kojima će čovjek klečati na koljenima u dugim redovima", poručio je Janjić.

Sindikat prosvjete Srednje škole „Danilo Kiš“ angažovaće advokata i podnijeti tužbu protiv svih onih, kako su naveli, „ koji su odgovorni zbog situacije u kojoj se našao njihov kolega“.

Opština: Zašto Janjić odbija privremeni smještaj

Iako nijesu nadležni za rješavanje stambenih pitanja prosvjetnih radnika, iz Opštine su juče saopštili da su iznenađeni što je profesor Janjić odbio da besplatno koristi jednosoban stan dok mu ne bude riješeno stambeno pitanje.

"Povodom nemilih događaja koji su proteklih dana zaokupili pažnju javnosti u vezi sa profesorom Vlajkom Janjićem, želimo da obavijestimo građane da je predsjednik opštine Budva prije tri dana potpisao Rješenje kojim se odobrava privremeno korišćenje stana od 49 kvadrata profesoru fizike u Srednjoškolskom centru Danilo Kiš – Vlajku Janjiću iz Budve, do okončanja postupka dodjele stanova za prosvjetne radnike, odnosno stanova solidarnosti.

Rješenje je stupilo na snagu danom donošenja. Profesor Janjić je u prethodnim komunikacijama najavio da očekuje rješenje svog stambenog pitanja realizacijom uplata koje će na ime svog eksproprisanog zemljišta dobiti od Opštine Bar.

Iznenađeni smo reakcijama koje su uslijedile, u kojima je profesor Janjić odbio ponuđeno rješenje, iako je ono jedino moguće u ovoj situaciji, u kojoj Opština nema ingerencije da trajno rješava stambena pitanja svojih socijalno ugroženih sugrađana.

S obzirom na značaj uloge profesora Janjića u obrazovanju mnogobrojnih budvanskih generacija, od Ministarstva prosvjete i sindikata škole „Danilo Kiš“ u Budvi, očekujemo da ovaj slučaj razmotre sa posebnom pažnjom , a Opština će učiniti sve u okviru svoje nadležnosti da posreduje u njegovom hitnom rješavanju, kazali su u Opštini. Oni su dodali da su svjesni situacije da među prosvjetnim radnicima, kao i među još mnogobrojnim kategorijama sugrađana, rješavanje stambenog problema predstavlja prioritet u cilju obezbjeđenja kvalitetnijeg života.

Galerija

Bonus video: