Crnogorska plovila će biti evidentirana u hrvatskom registru

"CG nema takvu flotu, a ni takve kapacitete da bi mogla da ima svoj registar, pa je bilo najprirodnije povezati se sa Croatia registrom”, kazao je Lompar
68 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 17:29h

Ministar saobraćaja Andrija Lompar i ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić dogovorili su da crnogorska plovila budu evidentirana u hrvatskom registru.

“Sporazum se odnosi na pružanje usluga vezanih za sertifikaciju i izdavanje svjedočanstava za plovila koja plove pod crnogorskom zastavom.

Crna Gora nema takvu flotu, a ni takve kapacitete da bi mogla da ima svoj registar i klasifikaciono društvo, pa je bilo najprirodnije povezati se sa Croatia registrom, koji je nasljednik registra bivše države i institucija koja ima sve performanse najvećih klasifikacionih društva u svijetu”, kazao je Lompar.

Sporazum o tome potpisali su direktori Croatia registra i Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore.

Iako je potencirao da Hrvatska smatra Crnu Goru partnerom i prijateljskom zemljom, Hajdaš Dončić je objasnio da će sve biti drugačije od jula naredne godine kad Hrvatska postane punopravni član EU

Iako je potencirao da Hrvatska smatra Crnu Goru partnerom i prijateljskom zemljom, Hajdaš Dončić je objasnio da će sve biti drugačije od jula naredne godine kad Hrvatska postane punopravni član EU.

“Važno je naglasiti da će od 1.7. 2013. godine za Hrvatsku važiti neka nova pravila. Tada će za Hrvatsku kao punopravnu čalnicu EU važiti pravila Šengena, što otežava komunikaciju sa državama koje nijesu članice.

Zato je naš interes da pregovori koje počinjete u petak što prije završe. Ponudili smo kolegama svu pomoć oko akata i zakona koje će Crna Gora mora da donese”, kazao je Hajdaš Dončić.

On i Lompar su razgovarali o saradnji dvije države u oblastima drumskog saobraćaja i pomorstva.

“Razgovarali smo o sudbini Jadransko-jonskog autoputa.

Unekoliko se mijenja dinamika vezano za ovaj projekat. Jedan od razloga je vezan za ekonomsku krizu isto tako i za rješavanje nekih pitanja između BiH i Hrvatske.

Sporazum se odnosi na pružanje usluga oko sertifikacije i izdavanja svjedočanstava za plovila koja plove pod zastavom CG (Ilustracija)

Dogovorili smo se da zajedno sa kolegama iz BiH da formiramo trilateralnu komisiju koje će pratiti šta se dešava u sve tri države i da sinhronizuje projekte”, kazao je Lompar.

Galerija

Bonus video: