Janjić: Zapaliću Opštinu i policiju

Ogorčen što će sudski izvršitelji sjutra isleti njega i njegovu porodicu iz barake, profesor fizike u SSS "Danilo Kiš" zaprijetio
82 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 09:37h

Profesor fizike u srednjoj mješovitoj školi „Danilo Kiš“ Vlajko Janjić zaprijetio je da će sjutra zapaliti i zgradu Opštine i policije, ukoliko mu lokalna uprava ne ponudi trajno stambeno rješenje za njegovu porodicu i njega. Na ovakav radikalan potez, kako sam kaže, prinuđen je jer više nikome ne vjeruje, a upravo zbog lažnih obećanja, sudski izvršitelji sjutra će doći da ga isele iz brvnare zbog mahinacija, koje je bivše opštinsko rukovodstvo napravilo, prodajući plac prvoj komšinici, na kome je izgrađena baraka u kojoj živi.

Nakon 15 godina, koliko je sa porodicom proveo u brvnari u naselju Velji vinogradi, koju mu je kao nužni smještaj dala Opština, kao deficitarnom nastavnom kadru, profesor Janjić našao se bukvalno u bezizlaznoj situaciji, saznavši da je prije godinu i po, gradonačelnik Rajko Kuljača potpisao prodaju parcele prvoj komšinici.

Nakon toga pokrenut je sudski spor, koji je dobila komšinica, a sudski izvršitelji kotorksog Osnovnog suda, trebalo bi sjutra da sprovedu odluku o iseljenju.

"Nijesam dobio odluku o iseljenju, ali sam slučajno saznao. Znači, naći ću se na ulici. Ja neću prihvataiti nikakva privremena rješenja. Uoči Nove godine sam predočio gradonačelniku Lazaru Rađenoviću tri mogućnosti kako bismo mogli da riješimo problem. Međutim, niko me nije više ni pozvao“, naveo je on.

"Više nego skromna brvnara od 44 kvadrata, koja se nalazi na praktično sto kvadrata parcele, ustupljena je 1997. godine na privremeno korišćenje Srednjoj školi, radi obezbjeđenja nužnog smještaja profesoru Janjiću, do konačnog rješenja njegovog stambenog pitanja", navodi se u rješenju koje je potpisao tadašnji gradonačelnik Budve Žarko Miković.

Iako ima urednu dokumentaciju za boravak u brvnari, koja mu je dodijeljena dok se ne iznađe trajno rješenje, i prije nego što mu je išta ponuđeno od strane Opštine, Janjić je o iseljenju saznao upravo od komšinice, koja mu je kao mjeru upozorenja da se što prije napusti dom prije više od pola godine istovarila i nekoliko kubika šljunka na pragu brvnare. Mada je komšinica uredno do Opštine prije godinu dana otkupila plac, tadašnja opštinska garnitura nije obezbijedila Janjiću dom.

"Kako mi se niko nije javljao, ja sam se obratio Upravi za antikorupciju, koju sam obavijestio o mom slučaju. Ja samo tražim da mi se obezbijedi trajan smještaj. Zgrada za prosvjetne radnike, ni nakon 15 godina, nije ni započeta.

To me je natjeralo da se obratim svim predsjednicima sa pismenim molbama da se pronađe trajno rješenje za moju porodicu. Nažalost, ništa od toga nije bilo osim obećanja da će moja molba biti razmotrena. Na kraju se desila neshvatljiva drskost, taj plac, na kome je moja baraka, Opština je prodala, što jasno govori o osionosti i korumpiranosti nosilaca opštinske vlasti u Budvi", naveo je Janjić u prijavi Upravi za antikorupciju.

On je dodao da je , kako su mu kazali u Upravi, prijava proslijeđena budvanskoj policiji, ali da ga niko nije kontaktirao, niti se zainteresovao njegovim slučajem.

"Evo vidite gdje su me doveli. Čekam svakoga dana , da neko ne ukloni baraku u kojoj živim. Imao sam da razgovora sa Rađenovićem. On mi je ponudio jednosoban stan u Zgradi solidarnosti da ga otplaćujem pod istim uslovima, kao i radnici Opštine Budva. ,

Ja sam kao protivvrijednost ponudio plac moga brata, na koji imam punomoćje u Baru. On mi je rekao da bi to moglo biti prihvatljivo rješenje, te da će me uskoro obavijestiti, ali opet je zavladala zavjera ćutanja, nemam nikakvog odgovora. Sada dolaze da me isele“, ispričao je revoltiran cijelim stanjem Janjić.

On je ponovio da je spreman da zapali zgradu Opštine i policije, pa neka se „ priča da postoji divlji profesor“.

Još jedan razgovor

Iz Opštine je juče „Vijestima“ ponovljeno da su u više navrata pokušali da nađu rješenje za Janjića, iako lokalna uprava nije nadležna za stambena pitanja prosvjetnih radnika.

Ponavljajući da je Opština sa svoje strane dala plac i oslobodila komunalije za gradnju 150 stanova za prosvjetne radnike, oni su saopštili da je Janjiću ponuđen stan solidarnosti, da ga izmiri pod istim uslovima kao i svi ostali.

Juče je „Vijestima“ saopšteno da su spremni da ponovo razgovaraju sa profesorom, kako bi cio problem bio riješen.

Galerija

Bonus video: