Zatvorenici traže mjesto za sunčanje i klime

Da stanovnici spuškog zatvora nijesu zainteresovani samo za bildovanje, potvrđuje i poziv upravi da im se omogući nastavak ili započinjanje školovanja
87 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 18:56h

Zatvorenici koji kaznu izdržavaju u paviljonima A, B i D spuškog Kazneno-popravnog doma traže da im se izmjenom Pravilnika o kućnom redu omogući školovanje, pravo na vanbračne posjete, mjesto za sunčanje, klime, poboljša zdravstvena zaštita, ali i da u kantini mogu kupovati kreatine, proteine i druge preparate...

Molbu sa 12 zahtjeva potpisalo je 308 osuđenika, a prije desetak dana predali su je novom direktoru ZIKS-a Miljanu Peroviću od kojeg očekuju da ispravi dosadašnje greške i prekine sa praksom doskorašnje uprave koja je "davala lažna obećanja".

Zatvorenici su osim navedenih zahtjeva tražili i da se da da se pojednostavi izlazak osuđenika protiv kojih se vodi krivični postupak na poluotvoreno odjeljenje, da se poveća nivo medicinske zaštite, modernizuje i dogradi sportski poligon, uvođenje klima, kablovske..

Prvi zahtjev zatvorenika je pojednostavljivanje izlaska osuđenika protiv kojih se vodi drugi krivični postupak na polu- otvoreno odjeljenje i poštovanje pretpostavke nevinosti, a drugi da se ravnopravno sa bračnom zajednicom vrednuje i vanbračna, kao i da se vrati nedavno ukinuto korišćenje dvaju termina bračnih posjeta, kako je to i predviđeno članom 113 pravilnika.

Proteini i kreatini

Svih 12 zahtjeva imaju propratno obrazloženje, pa tako i sedmi, kojim traže omogućavanje kupovine proteina i kreatina u zatvorskoj kantini.

"Proteini i kreatini koji su pomoćna sredstva u sportskoj ishrani ne javljaju se kao zabranjena sredstva i mogu se naći u slobodnoj prodaji. U zemljama okruženja i u ustanovama ovakvog tipa prodaju se u prodavnicama KP doma", pojasnili su osuđenici u pismu predatom Peroviću.

Da stanovnici spuškog zatvora nijesu naredni samo bildovanju potvrđuje i njihov zahtjev da im se omogući nastavak ili započinjanje školovanja, koji su tu stavku, ipak, stavili tek na deveto mjesto svojih zahtjeva.

"Saglasno članu 70 Pravilnika o kućnom redu tražimo da se omogući nastavak ili upis školovanja osuđenicima koji izraze želju da nastave ili započnu svoje obrazovanje. Time bi se postigla društveno korisna stvar, a mi bi se kvalitetnije resocijalizovali i stekli znanja koja bi nam u daljem životu bila od koristi", napisali su zatvorenici.

Učestale povrede zbog starih poligona

Potpisnici pisma traže i modernizaciju sportskih poligona jer su, kako navode, zbog starosti i lošeg kvaliteta betonske podloge učestale povrede osuđenih, a veoma često im se uništavaju i skupi sportski rekviziti. Pored toga zahtijevaju i da se u redovnoj posjeti odobri dolazak lica koja sa zatvorenicima nijesu u prvoj, najbliskijoj i rodbinskoj vezi, ali i da se zauzme jasan i nedvosmislen stav o vanrednim posjetama u kojima osuđeniku u posjetu dolazi ranije osuđivano lice.

"Ovo nije definisano pravilnikom, a dozvole za posjete takvih lica daju se selektivno", tvrde zatvorenici.

"Perović je sa načelnikom KP doma Urošem Bogavcem i stručnim timom Sektora za tretman razmotrio sve njihove predloge. Oni su ocijenili da su neka rješenja iz važećeg Pravilnika prevaziđena i da se nameće potreba da se drugačije riješe. Zbog toga će primjedbe, sugestije i prijedlozi osuđenih lica u jednom dijelu biti uvaženi", saopšteno je “Vijestima” iz ZIKS-a.

"Jedan dio predloga za izmjenu Pravilnika nije moguće za sada uvažiti s obzirom na rješenja iz važećeg Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Međutim, u zavisnosti od toga kako će pojedina pitanja, na koja se odnose ovi predlozi, biti riješena novim zakonom čije je donošenje planirano do kraja 2012.godine, biće razmotrena i mogućnost njihovog uvažavanja", pojasnili su iz spuškog zatvora.

Jedan dio predloga za izmjenu Pravilnika nije moguće za sada uvažiti s obzirom na rješenja iz važećeg Zakona o izvršenju krivičnih sankcija

Čekali na ljekara i po pola godine

Neki od zahtjeva zatvorenika mogu se naći i u preporukama iz monitoring izveštaja “Poštovanje ljudskih prava pritvorenih lica i lica na izdržavanju kazne zatvora u ZIKS”. Ovaj izvještaj i istraživanje u projektu koji finansiraju EU i Njemačka ambasada radila je NVO “Akcija za ljudska prava” sa Centrom za antidiskriminaciju EKVISTA, Centrom za građansko obrazovanje CGO i Sigurnom ženskom kućom, a uz pomoć Letonskog i Beogradskog centra za ljudska prava.

U istraživanju sprovedenom u KP domu tokom marta i aprila, 64,3 procenata osuđenika odgovorilo je da se ljekari nisu odazvali na vrijeme na njihov poziv, a u zatvoru za kratke kazne isti odgovor imalo je čak 87,5 procenata ispitanika. Zatvorenicima koji su imali iskustvo da se ljekar ne odazove na vrijeme ostavljen prostor da napišu koliko su čekali. Prema izvještaju, najkraći pomenuti period je 2-3 sata, a najduži pola godine.

Direktorica NVO HRA Tea Gorjanc-Prelević na predstavljanju izvještaja kazala je da je potrebno izgraditi još jedan zatvor, jer je na kraju prošle godine bilo mnogo više osuđenih lica koji su čekali da započnu sa izdržavanjem kazne od onih koji su bili u zatvoru.

Na kraju 2011. godine 1197 ljudi čekalo je na izdržavanje kazne, a u ZIKS-u ih je bilo 874. Drugim riječima, potreban je još jedan ZIKS.

Galerija

Bonus video: