U Crnoj Gori skoro 12.000 nevoljnika, obećali stanove za 6.063 raseljenih

Crna Gora predstavlja jedan od malobrojnih primjera u kojima se produženo izbjeglištvo bliži kraju
0 komentar(a)
migracije, Foto: Shutterstock.com
migracije, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.06.2012. 09:43h

Šefica kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori Brita Haleland rekla je juče da 15 odsto izbjeglica u kampu na Koniku nije upisano u matične knjige rođenih.

“Bez toga ti ljudi nijesu u mogućnosti da se prijave za status stranca”, kazala je Haleland na sjednici Koordinacionog odbora za primjenu Strategije za rješavanje statusa izbjeglica.

Na sjednici, koja je organizovana na Svjetski dan izbjeglica, kazala da Crna Gora, zajedno sa susjednim zemljama predstavlja jedan od malobrojnih primjera u kojima se produženo izbjeglištvo bliži kraju.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da u Crnoj Gori boravi 3.156 raseljenih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i 8.611 interno raseljenih sa Kosova: “Oni su istovremeno i naš ponos i naša briga. Ponos, jer svjedoče o tome da je Crna Gora u vrijeme raspada bivše Jugoslavije bila sigurno utočište hiljadama prognanih, a briga jer želimo da u Crnoj Gori niko ne bude bez svog krova nad glavom“.

Marković je podsjetio da je tokom donatorskoj konferenciji posvećenoj Regionalnom stambenom programu, od ukupno potraživanih 500 miliona eura, sakupljeno oko 260 miliona: “U okviru ovog programa za Crnu Goru se predviđa obezbjeđenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 raseljenih, koji pripadaju najranjivijoj kategoriji raseljenih lica iz BiH i Hrvatske i interno raseljnih sa Kosova. Kada su u pitanju interno raseljeni sa Kosova, nedostatak zemljišta i stambenih rješenja, uz ograničene uslove za reintegraciju i dalje utiče na izglede za njihov održivi dobrovoljni povratak na Kosovo. Vlada će nastaviti da rješava te problem”.

Alberto Kamarata iz Delegacije Evropske unije kazao je da je rješavanje pitanja izbjeglica jedno od suštinskih za napredak regiona ka EU.

Bonus video: