Danas je Dan izbjeglica, Lukšić: Zatvorićemo kamp na Koniku

Namjera je da konačan cilj bude zatvaranje kolektivnih tipova smještaja i pružanje dostojanstvenih uslova za život onima kojima je pomoć i dalje potrebna
53 pregleda 5 komentar(a)
Izbjeglice Konik, Foto: Zoran Đurić
Izbjeglice Konik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.06.2012. 09:56h

Brojnim manifestacijama širom svijeta danas će biti obilježen Svjetski dan izbjeglica.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica premijer Igor Lukšić ocijenio je da izbjeglim i raseljenim osobama treba omogućiti da potencijalima doprinesu napretku crnogorskog društva i budu sastavni dio zajedničke, evropske budućnosti.

Najviše izbjeglica u svijetu dolazi iz Afganistana, oko 2,7 miliona, zatim iz Iraka, 1,4 miliona, Somalije 1,1 milion, Sudana oko 500 hiljada Konga 491 hiljadu.

Lukšić je podsjetio na izazove izbjeglih i raseljena lica, kao i napore koje Crna Gora u poslednjih 20 godina ulaže u cilju unapređivanja njihovog položaja i postizanja jednakih prava za sve.

”Pitanje izbjeglica u Crnoj Gori je izuzetno značajno i osjetljivo, pa je i sa posebnom pažnjom tretirano kroz Vladina strateška, politička dokumenta i realizaciju brojnih inicijativa”, kaže se u izjavi Lukšića.

Donošenjem nove Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, omogućeno je, kaže on, slobodno opredjeljenje između dobrovoljnog povratka u zemlje porijekla ili integracije u crnogorsko društvo.

"U proteklom periodu, sticanjem statusa stranca sa stalnim nastanjenjem, data je prilika licima koja žele da ostanu u Crnoj Gori da to i urade. Time su im, osim prava koja proističu iz državljanstva, jednako obezbjeđena sva ostala prava kao i crnogorskim građanima“, rekao je premijer.

On je najavio da će prioritet u narednom periodu biti kamp Konik.

„Namjera je da konačan cilj bude zatvaranje kolektivnih tipova smještaja i pružanje dostojanstvenih uslova za život onima kojima je pomoć i dalje potrebna“, kazao je Lukšić.

Trajno i održivo rješenje, mogućnost da se započne novi život, jedini su, smatra on, dostojanstveni načini regulisanja ovog pitanja.

”I kao takvi su prepoznati u našoj evropskoj agendi”.

”Smatram da je dužnost svakog od nas, prije svega, ljudska: iskazivanje humanosti, tolerancije i solidarnosti prema onima koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove, tražeći sigurnost i zaštitu za sebe i svoje porodice“, poručio je Lukšić.

Bonus video: