Spomenik američkim i engleskim vojnicima u Tološkoj šumi

"Glavni grad je obezbijedio dio sredstava za izradu ovog skulptorskog djela”, saopšteno je iz PG biroa
89 pregleda 8 komentar(a)
Tološka šuma, Foto: Skyscrapercity.com
Tološka šuma, Foto: Skyscrapercity.com
Ažurirano: 18.06.2012. 16:34h

Gradonačelnik Miomir Mugoša primio je ambasadorku Velike Britanije u Crnoj Gori Kejt Najt-Sends.

Najviše pažnje tokom razgovora posvećeno je projektu uređenja i revitalizacije dijela Tološke šume, na čijem će centralnom mjestu uskoro biti postavljeno spomen obilježje američkim i engleskim vojnicima koji su 1940. godine stradali na planini Garač kod Podgorice.

“Ovo spomen obilježje izražava trajni znak sjećanjana na poginule vojnike i njihov doprinos u borbi protiv fašizma, jer su neposredno pred stradanje izvršili postavljeni zadatak djelujući na položaje italijanske okupacione vojske u Kroči – Albanija. Autor ovog spomen obilježja je poznati crnogorski vajar, Risto Radmilović, a Glavni grad je obezbijedio dio sredstava za izradu ovog skulptorskog djela”, saopšteno je iz PG biroa.

Ambasadorka Velike Britanije, Kejt Najt-Sends, kao i prije tri dana ambasadorka SAD-a, Sju Kej Braun, kako je navedeno, podržale su inicijativu da se u neposrednoj blizini Osnovne škole „Radojica Perović“ i ambasade Republike Hrvatske, uredi i revitalizuje prostor u čemu će i ove ambasade dati svoj doprinos.

Bonus video: