Podgorica: Zapaljena LGBT zastava ispred zgrade Ombudsmana

Službenici insitucije Ombudsmana kontaktirali su policiju koja je odmah izašla na lice mjesta
185 pregleda 74 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 14:00h

Nepoznate osobe zapalile su zastavu duginih boja koja je simbol LGBT zajednice.

Zastava koja je bila postavljena na jarbolu zgrade u kojoj je sjedište Ombudsmana, zapaljena je prošle noći, saopštio je LGBT Forum Progres.

Forum podsjeća da je prošle sedmice, prilikom prijema direktora LGBT Foruma Progres Zdravka Cimbaljevića kod Ombudsmana Šućka Bakovića i zamjenice Marijane Laković prihvaćena inicijativa LGBT Foruma Progres da na službenoj zgradi bude istaknuta zastava duginih boja kao vid podrške ove institucije obilježavanju Prajd mjeseca.

Službenici insitucije Ombudsmana kontaktirali su policiju koja je odmah izašla na lice mjesta i uviđaj je u toku.

Tragovi zapaljene zastave

LGBT Forum Progres smatra da je spaljivanje zastave još jednu manifestacija mržnje i netolerancije prema LGBT osobama i LGBT zajednici. Ovaj postupak dodatno zabrinjava, sa aspekta ukupne bezbjednosti, iz razloga što je postavljanje zastave, javno najavljeno i izvršeno kao dio početka priprema za održavanje prve Povorke ponosa.

LGBT Forum Progres zahtijeva od Uprave policije da identifikuje i procesuira osobe odgovorne za ovaj neprimjeren postupak.

"Odnos države prema ovom incidentu je i indikator ukupnog odnosa i tretmana LGBT zajednice u Crnoj Gori", kažu iz Foruma Progres.

Najoštrije osudili spaljivanje zastave

Institucija Ombudsmana najoštrije je osudila spaljivanje zastave LGBT populacije navodeći da je to vandalski čin, koji potvrđuju da je u društvu i dalje prisutan visok stepen homofobije prema toj zajednici.

Time se, kako je saopšteno, LGBT populacija stavlja u jednu od najugroženijih manjinskih grupa.

LGBT populacija stavlja u jednu od najugroženijih manjinskih grupa, saopšteno je

Nepoznate osobe zapalile su prošle noći zvanično univerzalno obilježje LGBT zajednice - zastavu duginih boja, koja je bila postavljena u instituciji Zaštitnika ljudskih prava.

Kancelarija Ombudsmana očekuje da nadležni organi istraže taj slučaj, i preuzmu sve mjere u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Oni podsjećaju da su dan na inicijativu LGBT Foruma Progres, kao vid podrške obilježavanju mjeseca održavanja Povorki ponosa u svijetu, okačili na jarbolu ispred svoje zgrade zastavu duginih boja, “koja predstavlja zvanično obilježje LGBT zajednice”.

“Oko 11 sati i 30 minuta saznali smo da je zastava spaljena, što smo prijavili Upravi policije čiji su ovlašćeni službenici odmah izašli na lice mjesta”, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: