Prvi, privatni, skuplji studentski dom

Krevet u prvom privatnom studentskom domu u Crnoj Gori koštaće oko 22 eura
600 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 07:59h

Krevet u prvom privatom studentskom domu u Crnoj gori, kojitreba da bude izgrađen do septembra sledeće godine, koštaće mjesečno 108 eura, dvadesetak više nego što država ukupno izdvaja za smještaj iishranu u postojećim. Poreski obaveznici plaćaće 80 procenata te cijene, odnosno oko 86 eura, a ostatak studenti - stanari doma, koji bi, kako tvrde u Ministarstvu prosvjete, trebalo da bude izgrađen u Podgorici najkasnije do septembra 2013.

To je, između ostalog, predviđeno Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu, kojim se kompanija “Kroling” obavezala da izgradi dom za 380 studenata, u neposrednoj blizini satrog studentskog doma u Podgorici.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” je saopšteno da “prosječna cijena smještaja studenta u državnom domu iznosi 90 eura mjesečno. Smještaj će u privatnom domu biti skuplji zbog brojnih sadržaja koje državni ne nude studentima.

“S obzirom na to da će objekat sadržati recepciju, lift, hol za višenamjenski prostor, prostorije za zajedničke aktivnosti studenata (čitaonice sa bibliotekom, interent i TV salu), kao i da će svaka od 30 odsto trokrevetnih i 70 procenata dvokrevetnih soba (od čega će 5 odsto biti prilagođeno licima sa posebnim potrebama) imati priključak na internet i sanitarni čvor, terasu i savremeni sistem za hlađenje i grijanje, a svaki sprat će po pravilu, imati jedan zajednički prostor za studente, cijena smještaja neće biti veća s obzirom na kvalitet usluge koji će biti pružen”, smatraju u resoru Slavoljuba Stijepovića.

Ako studenti ne budu spremni za nešto skuplji smještaj, i dalje će im na raspolaganju biti 962 mjesta u postojećim podgoričkim domovima, po cijeni koja nije povećavana od 2006. godine.

Studenti mjesečno plaćaju od oko 7 do oko 12 eura za smještaj u domu, a ishrana još oko 22. Ostatak do 90 eura, državni domovi dobijaju iz budžeta.

Kompanija “Kroling” planira da za izgradnju i tridesetogodišnje održavanje doma ukupno potroši više od devet miliona eura.

Studenti mjesečno plaćaju od oko 7 do oko 12 eura za smještaj u domu, a ishrana još oko 22

“Kompanija “Kroling” u ponudi je navela da će za potrebe izgradnje i opremanja objekta uložiti 5.975.424 eura. Pored toga, za potrebe investicionog održavanja objekta na period od 30 godina će uložiti 1.650.000 eura, uz ulaganje 1.506.000 eura za potrebe tekućeg održavanja objekta za period od 30 godina”, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Država će u istom periodu uplatiti “Krolingu” ukupno 12.320.000 eura za smještaj 380 studenata. “Kroling” se obavezao da studentima obezbijedi smještaj tokom najmanje 10 mjeseci godišnje.

Preostala dva mjeseca, dom se može koristiti i u druge svrhe, pa je izvjesno da će “Kroling” za 30 godina, kada će zgrada postati vlasništvo države, prihodovati i više od 3,3 miliona, koliko će zaraditi od države na ime smještaja studenata.

Četiri miliona uštede

U Ministarstvu prosvjete imaju računicu kojom su se vodili prilikom potpisivanja ugovora sa “Krolingom”, a po kojoj će uštediti barem četiri miliona eura.

“U slučaju da se Vlada odlučila za podizanje kredita, rata koju bi plaćali zavisila bi od iznosa za koji se država kreditno zadužila, kao i kod koje institucije i na koji period. Osim toga, državu bi izgradnja objekta koštala oko šest miliona eura, pri čemu bi morala dodatno izdvajati mjesečne 'dotacije' domu kao što to sada radi, što bi za period od 30 godina zahtijevalo minimum 10.260.000 eura, što je znatno više od oko 12.320.000 eura koliko će država tokom 30 godina uplatiti Krolingu”, saopštili su Vijestima.

Galerija

Bonus video: