Projekat "Dv(ij)e škole – jedna priča“: Doprinos povećanju mobilnosti učenika

„Nadamo se da je ovo samo ulaznica koja će nam otvoriti vrata za dalje projekte koje Regionalna kancelarije za saradnju mladih bude raspisivala“, kazala je Čeperković
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2018. 13:38h

Narednih šest mjeseci učenici nikšićke Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Turističko ugostiteljske škole da domom učenika iz Vrnjačke Banje sarađivaće, družiti se i učiti jedni od drugih kroz projekat „Dv(ij)e škole – jedna priča“.

Riječ je o projektu koji škola iz Nikšića realizuje u saradnji sa pomenutom školom iz Vrnjačke Banje i NVO „Drumovanja“ iz Nikšića, a koji finansira Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Kako je kazao Zoran Drljević, direktor Ekonomsko-ugostiteljske škole, riječ je o prvom projektu koji će RYCO finansirati.

Koordinator projekta Duško Lučić kazao je da je osnovni cilj doprinos osnaživanju stručnih i intekulturalnih kompetencija i povećanju mobilnosti učenika.

„Direktna ciljna grupa su 500 učenika turističko-ugostiteljske struke, svih razreda obje škole, osim završnih, slabijeg ekonomskog stanja, uglavnom iz ruralnih prodručja koji nemaju kulturu kretanja i putovanja i kojima je putovanje luksuz. Ovo su i kriterijumi za izbog članova ciljne grupe“, objasnio je Lučić.

Narednih dana, kako je kazao, biće raspisan javni poziv za izbor 15 učenika koji će direktno učestvovati u projektu – deset budućih kuvara, tri konobara i dva turistička tehničara. Ista struktura učenika biće određena i u Vrnjačkoj Banji.

„Tokom narednih šest mjeseci imaćemo pet glavnih aktivnosti i veći broj podaktivnosti. To su pripremne aktivnosti, studijska posjeta učenika iz Nikšića Vrnjačkoj Banji koja će biti organizovanau junu, uzvratna studijska posjekta učenika iz Vrnjačke Banje Nikšiću u septembru. Finalna manifestacija biće održana na Zlatiboru, anakon toga slijede evaluacione aktivnosti“, kazao je Lučić.

Jelena Čeperković, direktorica škole iz Vrnjačke Banje koja broji 805 učenika i 134 zaposlena, kazala je da sa školom iz Nikšića sarađuju od 2012. a da je pomenuti projekat idealna prilika da tu saradnju još više prodube.

„Nadamo se da je ovo samo ulaznica koja će nam otvoriti vrata za dalje projekte koje Regionalna kancelarije za saradnju mladih bude raspisivala“, kazala je Čeperković.

Vladan Babić, predstavnik NVO „Drumovanja“, kazao je da ta organizacija postoji od 2014.godine i da je njihov zadatak da rade na poboljšanju uslova kvaliteta života ljudi u prigradskim i seoskim naseljima, a da će ovim projektom postići umrežavanje i povećanje mobolnisto nedovoljno vidljivih učenika iz udaljenih sredina, socijalno ugroženih grupa.

Edin Koljenović, koji vodi ogranac Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Crnoj Gori, kazao je da su osnovani u julu prošle godine sa ciljem promovisanje duha pomirenja i saradnju mladih u regionu, kroz programe razmjene mladih i druge relevantne inicijative. Tri mjeseca nakon osnivanja raspisali su prvi poziv za dostavljanje projekata i od 421 aplikanta podržali su 34 projekta, od kojih su tri iz Crne Gore. Pored projekta Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića podržani su projekti i NVO „Alfa centar“, takođe iz Nikšića i Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

„Osim toga, kao partneri se pojavljuje 12 organizacija odnosno škola iz Crne Gore u projektima gdje su glavni aplikanti iz zemalja Zapadnog Balkana, tako da će direktni korisnici biti na stotine mladih“, kazao je Koljenović.

Sjediste kancelarije je u Tirani, a u svim zemljama članicama su osnovane nacionalne kancelarije (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo i Albanija).

Galerija

Bonus video: