Ekvista i UMHCG: Nova stajališta prilagoditi osobama sa invaliditetom

U tim NVO očekuju da će investitori i izvođači radova uvažiti propisane standarde
80 pregleda 1 komentar(a)
Autobusko stajalište, Foto: Rokšped
Autobusko stajalište, Foto: Rokšped
Ažurirano: 06.06.2012. 12:25h

Centar za antidiskriminaciju Ekvista i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) pozvali su investitore i izvođače radova da, prilikom postavljanja novih autobuskih stajališta u Podgorici, poštuju standarde pristupačnosti za osobe sa invaliditetom.

Te nevladine organizacije uputile su danas pismo Glavnom gradu i preduzećima Rokšped i Putevi, u kojem navode da su zadovoljni što će Podgorica dobiti nova autobuska stajališta, ali i zabrinuti zbog njihove nepristupačnosti za osobe sa invaliditetom.

"Zato pozivamo investitore i izvođače radova da prilikom rada na novim autobuskim stajalištima u Podgorici poštuju standarde pristupačnosti za osobe s invaliditetom", kaže se u dopisu.

Ekvista i UMHCG su investitore i izvođače radova uputile na Zakon o izgradnji objekata i uređenju prostora i Pravilnik o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti, koji detaljno uređuju oblast pristupačnosti.

"Pristupačnost nije samo pitanje poštovanja propisa kako naše zemlje, tako i međunarodnih dokumenata, kao što je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, već je i pitanje nediskriminacije lica sa invaliditetom, odnosno onih smanjene pokretljivosti", ističe se u saopštenju.

U tim NVO očekuju da će investitori i izvođači radova uvažiti propisane standarde i time osobama sa invaliditetom osigurati nesmetano kretanje, pristup izgrađenom okruženju i prevozu, čime će se i njihova prava u potpunosti ispoštovati.

Iz Ekviste i UMHCG poručuju da će pratiti taj proces i o tome redovno obavještavati javnost.

Bonus video: