Crnogorski ekoreporteri prvi po broju osvojenih nagrada

Ove godine u konkurenciji je bilo preko 100 radova podjeljenih u 3 tematske i 3 starosne kategorije
76 pregleda 0 komentar(a)
Hristina Balandžić, fotografija, Foto: Hristina Balandžić
Hristina Balandžić, fotografija, Foto: Hristina Balandžić
Ažurirano: 05.06.2012. 14:54h

Jedna super nagrada, pet prvih i jedna druga, kao i brojna priznanja svrstala su crnogorske srednjoškolce na prvo mjesto na međunarodnim konkursima “Mladi ekoreporteri” i “Za manje smeća”.

Takmičari iz Crne Gore su u konkurenciji od 19 zemalja po broju priznanja bili su ispred njihovih vršnjaka iz Malte, Kanade, Kine, Rumunije i Njemačke.

Nacionalni kordinator programa iz Udruženja za ekološki konsalting “Ekom” Saša Karajović saopštio je da je na takmičenju mladih ekoreportera, učenica kotorske Gimnazije Hristina Balandžić osvojila prvu nagradu za fotografiju "Raj za oči i dušu" u kategorija od 15 do 18 godina, kao i super nagradu za najbolju fotografiju u ovogodišnjoj produkciji.

“Aleksandra Radosavović iz Gimnazije "Slobodan Škerović" u Podgorici dobila je prvu nagradu za rad "Fontana želja" u kategoriji od 19 do 21 godinu. Na takmičenju kampanje "Za manje smeća", učenici Gimnazije Kotor, Katarina Pašić, Sara Djurović i Đorne Kalezić zauzeli su prvo mjesto sa video radom "Smeće - naše navike" u kategoriji 15 do 18 godina”, saopštio je Karajović.

Takmičari iz Crne Gore su u konkurenciji od 19 zemalja po broju priznanja bili su ispred njihovih vršnjaka iz Malte, Kanade, Kine, Rumunije i Njemačke

Učenica Srednje ekonomsko - ugostiteljske škole iz Nikšića Dragana Stjepović bila je najbolja sa člankom "Bogatstvo se ne rasipa nego racionalno troši", Vladimir Šenk iz Srednja mješovita škola

"Mladost" iz Tivata osvojio prvu nagradu za foto-priču "Deponija života", dok je Bojan Orović iz podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović" dobio je drugu nagradu za fotografiju "Metar po metar".

Preko 100 radova

Ove godine u konkurenciji je bilo preko 100 radova podjeljenih u 3 tematske i 3 starosne kategorije.

Program "Mladi ekoreporteri" NVO “Ekom” organizuje već petu godinu kao punopravni član Fondacije za ekološku edukaciju. U protekle četiri godine osvojeno je ukupno 5 nagrada na međunarodnim konkursima.

Kako je saopštio Karajović 2012. godine na nacionalno takmičenje stiglo je preko 210 radova koje je pripremilo 205 učenika iz dvanaest srednjih škola iz Bara, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Budve, Cetinja, Žabljaka, Bijelog Polja, Danilovgrada, Nikšića i Podgorice.

Bonus video: