Na interfonu se mora istaći prezime: Ugrožava li to privatnost stanara?

Ako čovjek ima pravo da zaštiti broj telefona, a ne možete da zaštititi mjesto gdje živi, kazao jedan od stanara
453 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 08:34h

Na većini interfona u novijim zgradama nijesu istaknuta imena stanara, a Nacrt odluke o kućnom redu u stambenim zgradama na teritoriji Glavnog grada koji je stavljen na petnaestodnevnu raspravu predviđa da to bude obavezno.

U Profesorskoj zgradi naspram Delta sitija fotoreporter “Vijesti” je zabilježio da na svakom interfonu postoji svega nekoliko prezimena.

I na starim zgradama, na kojima su interfoni polomljeni, teško se mogu pročitati ko stanuje.

Postavlja se pitanje na koji način može da se sprovede ovakva odluka i da li su nadležni predvidjeli kazne za one koji nešto tako ne urade.

Predsjednik Skupštine etažnih vlasnika jednog ulaza Profesorske zgrade Vesko Ivanović, slaže se sa kućnim redom predviđenim novim nacrtom, ali što se tiče isticanja imena na interfonu što će biti obavezno, nije siguran da će se to sprovesti.

"Dobro je da poštar ili ko već treba da se obrati stanarima zna koje dugme da pritisne, ali s druge strane može biti neugodno zbog uznemiravanja preko interfona. Ako čovjek ima pravo da zaštiti broj telefona, a ne možete da zaštititi mjesto gdje živi, to može da bude problem. Prema mojem mišljenju, preče je da zaštitite svoju privatnost, stan, nego broj telefona. Takođe, mislim da je krajnje vrijeme da se utvrdi kućni red na nivou cijele države, jer sam bio u prilici da lično zovem čovjeka koji je renovirao stan, a nije vodio računa o ostalim stanarima, kućnom redu, radeći do zore", kazao je Ivanović.

Ko će i kako poštovati odluku

U poglavlju koje se odnosi na Kućni red u posebnim djelovima stambene zgrade, propisane su određene obaveze stanara, koje se odnose na postavljanje pločica sa brojem stana, imenom, prezimenom i zanimanjem stanara, propisano vrijeme dnevnog i noćnog odmora, propisane određene zabrane u cilju stvaranja uslova za mirno stanovanje i zaštitu posebnih i zajedničkih djelova stambene zgrade.

Direktor Agencije za stanovanje Vlado Tomović, vjeruje da će ova odluka podstaći etažne vlasnike da se u većem broju organizuju nego što je bio slučaj do sada, kako bi se uslovi stanovanja u ulazima gdje nijesu formirani organi upravljanja na kvalitetniji način poboljšali.

"Do sada je formiran veoma mali broj skupština etažnih vlasnika od ukupnog broja ulaza, što nije dobro i onemogućava da se sprovode sve ove odluke i zakoni. Nadam se da će donošenje ove odluke biti jedan motivacioni faktor koji će uticati na stanare, jer je prije svega to u njihovom interesu. Ukoliko stanari budu poštovali što piše u odluci o kućnom redu u stambenim zgradama, uslovi stanovanja i sami odnosi između stanara biće na jednom višem nivou. Znaće se koje su njihove obaveze i ko živi u ulazima, a osnov za ovo je da se formira što više skupština etažnih vlasnika. Do sada je svega trećina ulaza formiralo skupštinu etažnih vlasnika, što je nedovoljan broj – rekao je Tomović.

Komunalna kontroliše sprovođenje odluke

Tomović je istakao da će inspekcijski nadzor, odnosno Komunalna policija, pratiti sprovođenje odluke o kućnom redu.

"Isticanje imena na interfonima biće obavezno jer predsjednici Skupštine etažnih vlasnika moraju imati spisak stanara, da se ne bi dešavalo, navodim banalan primjer, da stanaru sa petog sprata protoči voda iznad njega, a da ne zna ko je u njemu. Naša misija je da se zaustavi propadanje stambenog fonda i ukoliko se budu poštovale nove mjere, onda će naš posao biti u potpunosti ispunjen", naglasio je Tomović.

Bonus video: