Selimovići kao ptice selice: Bježeći od zime, našli utočište na Ćemovskom

Kada je bilo glasanje, glasali smo i za Mila, DPS, za nezaviznost, ali sad od toga nemamo ništa, kaže Veliša
58 pregleda 17 komentar(a)
Selimovići, Ćemovsko polje, Foto: Vesko Belojević
Selimovići, Ćemovsko polje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.06.2012. 07:02h

Postoji stara legenda da je veliki vrač sa obala rijeke Ganga prokleo Rome da će vječno lutati licem zemlje, da nikada neće zanoćiti na istom mjestu, niti će se dvaput napiti vode iz istog izvora, a život braće Antona (26) i Veliše (33) Selimović iz Berana koji sa porodicama već petu godinu žive pod vedrim nebom seleći se po cijeloj Crnoj Gori kao da prati ova stara legenda. Anton ima dvoje djece, a treće je na putu, dok Veliša ima osmoro.

Bježeći od zime njihovo trenutno prebivalište, šatori pod kojim spavaju pored vatre, jeste Ćemovsko polje, tačnije prostor iza terena Fudbalskog saveza Crne Gore.

Selimovići su ostali bez doma na Talumu u Beranama kada je bila poplava, a od tada se sele kombi vozilima sastavljajući kraj sa krajem pokušavajući da prežive i izdržavaju žene i djecu.

Anton kaže da do Đurđevdana zimuju u Beranama a kasnije idu autom gdje im se ukaže prilika, ističući da obično biraju mjesta u prirodi gdje ima hlada, spavajući uvijek pod vedrim nebom ili u kombi vozilima.

Anton kaže da do Đurđevdana zimuju u Beranama a kasnije idu autom gdje im se ukaže prilika

"Boravimo najčešće na Ćemovskom polju, u Kotoru, u Beranama pored Lima, uglavnom negdje gdje nećemo nikome smetati, ali nas tjeraju gdje god stignemo bilo da su inspekcije ili građani. Hladno nam je u Beranama, a ovdje nam je toplije i vatra nas noću grije. Dolaze narkomani često koji se drogiraju pored da traže upaljač, ali nas ne uznemiravaju. U Beranama smo imali stan od čovjeka koji je inostranstvu koji je kao i ostalima na Talumu poplavljen, a stradalo je sve od namještaja, kuhinja, uređaji, dok je spavaća bila skroz poplavljena. Išli smo kod gradonačelnika Berana Vuke Golubovića i potpredsjednika Braha Adrovića da nam pomognu, ali samo dobijamo obećanja od kojih nema ništa. Samo kažu vidjećemo i tako pet godina", priča svoju muku Anton Selimović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: