SSCG kaže da će vratiti 180.000 eura, ali ne znaju kako

SSCG se obavezao da do 24. juna vrati glavnicu kredita, odnosno 180.000, a da mjesečno plaća kamatu, koja je u momentu potpisivanja ugovora iznosila 10,5 procenata
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 19:32h

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Zoran Masoničić ubijeden je da ta radnička organizacija neće ostati bez cijelog sprata poslovne zgrade u centru Podgorice. On je "Vijestima" saopštio da će SSCG do 24. juna vratiti ERSTE banci 180.000eura, ne preciziravši, međutim, kako će obezbijediti novac.

SSCG je prije skoro godinu podigao kredit od 180.000 eura, davši pod hipoteku 345 metara kvadratnih svoje zgrade, u Ulici Novaka Miloševa, kako bi isplatio zarade zaposlenima.

Ugovorom koji je potpisao Masoničić, a u koji su "Vijesti" imale uvid, SSCG se obavezao da do 24. juna vrati glavnicu kredita, odnosno 180.000, a da mjesečno plaća kamatu, koja je u momentu potpisivanja ugovora iznosila 10,5 procenata.

Ugovorom o hipoteci, sklopljenom takođe 24. juna prošle godine, predviđeno je da ERSTE banka ima pravo da proda nekretninu, i to po , skraćenom postupku i "slobodnom nahođenju", ako SSCG ne vrati dug, što do juče nije učinjeno.

"Ubijeđeni smo da ćemo obaveze prema banci ispuniti u zakonskom i dogovaranim rokovima.

Ugovorom o hipoteci, sklopljenom takođe 24. juna prošle godine, predviđeno je da ERSTE banka ima pravo da proda nekretninu, i to po , skraćenom postupku i "slobodnom nahođenju"

Podsjećamo vas da je danas u Crnoj Gori preko 16.000preduzeća sa blokiranim računima i da se i SSCG prošle godine našao u toj situaciji", tvrdi Masoničić.

Ako, pak, ne uspiju, Masoničić je kazao da će se primjenjivati važeći zakoni, odnosno da će SSCG, zbog duga od 180.000 eura, ostati bez nekoliko puta vrednije imovine. On nije odgovorio da li smatra daje kredit sklopljen pod povoljnim uslovima, kazavši da se SSCG zadužio "pod uslovima koji važe za sve", ali je ipak ocijenio da bi bilo neodgovorno izgubiti cijeli sprat zbog 180.000 eura.

"Bilo bi neracionalno da za svotu kredita... izgubimo ovaj poslovni prostor, a bilo i neodgovorno od strane rukovodstva SSCG da tako nešto dozvoli. Ne samo neracionalno, već i lakomisleno. Nivo našeg zaduženja nalazi se mnogo ispod nivoa zaduženja drugih pravnih lica u Crnoj Gori. tako da SSCG kao ozbiljna asocijacija ima mehanizme da sa ovim dugom izađe na kraj", smatra Masoničić.

On je potvrdio da SSCG, uprkos pomenutom zaduženju, i dalje du guje zaposlenima tri zarade, ali nije odgo vorio koliko duguju državi. "Vijesti" su prošle sedmice, pozvavši se na izvor koji je dobro upućen u dešavanja u SSCG, objavile da nijesu uplaćeni doprinosi državi za više od 10 isplaćenih plata, što iz SSCG nijesu demantovali.

Opet Danilo Popović

Skupština Saveza sindikata Crne Gore ponovo je izabrala Danila Popovića za presdjednika.

Iz SSCG je saopšteno da je Popović na sjednici dobio 53 glasa, a njegov protivkandidat Milan Rolović iz Ulcinja 16.

Na dnevnom redu Skupštine bio je i materijalno-socijalni položaj zaposlenih i aktivnosti SSCG, usvajanje finansijskih izvještaja po završnom računu za prošlu godinu.

Razmatrana je i odluka o formiranju povjerništava - kancelarija Saveza.

Galerija

Bonus video: