Kotor: Otvoreno reciklažno dvorište, građanima šansa za zaradu

Komunalno preduzeće će dio otpada obraditi i distribuirati na tržište, a ono što je u kategoriji opasnog otpada će biti "adekvatno tretirano"
83 pregleda 0 komentar(a)
Kotorska svakodnevnica, Kotor, Foto: Anto Baković
Kotorska svakodnevnica, Kotor, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 31.05.2012. 12:53h

Reciklažno dvorište, u okviru kotorskog Javnog preduzeća Komunalno, uskoro će početi sa radom, a građani će moći da zarade od prodaje tržišno interesantnog otpada, saopšteno je iz Eko centra Delfin.

Predsjednica Centra Ljilja Radunović kazala je da će reciklažno dvorište, vrijedno 17 hiljada EUR, biti značajan segment u radu Komunalnog preduzeća.

"Projekat je primjer dobre prakse iz domena saradnje NVO sektora i javnih preduzeća“, kazala je Radunović agenciji MINA.

Kako je navela, riječ je o IPA programu prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore sa višestrukim benefitima od kojih je jedan i otvaranje novog radnog mjesta.

"Sada je u toku tenderska procedura za nabavku opreme - kontejnera za različite vrste otpada, među kojima su i oni za opasne materije, kao što su medicinski otpad, baterije i ulja“, kazala je Radunović.

O okviru opreme je šest kontejnera za ostale vrste tržišno interesantnih otpada, kao i oprema za kontrolnu sobu.

"Očekujemo da će se 10. juna završtiti tenderska procedura, nakon čega slijede ponude i nabavka opreme koja će se postaviti u pretovarnoj stanici u Kavču i informativno-edukativna kampanja za građane kojim će biti omogućeno da prikupljanjem otpada i zarade“, kazala je Radunović.

Ona je istakla da će Komunalno dio otpada obraditi i distribuirati na tržište, a ono što je u kategoriji opasnog otpada će biti "adekvatno tretirano".

Radunović je voditelj treninga „Ekološki i društveni aspekti održivog upravljanja otpadom“ u sklopu projekta Održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području Bosne i Hercegovina i Crne Gore, koji se danas održava u Orahovcu.

Projekat finansira Evropska unija, realizuju ASB -njemačka međunarodna humanitarna organizacija i Opština Kotor, a partneri su LIR i Eko centar Delfin.

Bonus video: