Crna Gora se predstavila na Filozofskoj Olimpijadi

Crnu Goru predstavljali Đuro Ilić iz Mješovite srednje škole "Danilo Kiš", smjer – gimnazija, iz Budve i Aleksandar Jovanović iz Gimnazije "Slobodan Škerović" iz Podgorice
190 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 16:20h

Crna Gora prvi put je učestvovala na Filozofskoj Olimpijadi (IPO), najprestižnijem svjetskom takmičenju za srednjoškolce.

Delegaciju su činili profesorica Jasminka Milošević iz Gimnazije "Slobodan Škerović" i učenici Đuro Ilić iz Mješovite srednje škole "Danilo Kiš", smjer – gimnazija, iz Budve i Aleksandar Jovanović iz Gimnazije "Slobodan Škerović" iz Podgorice.

Ilić je osvojio Honorary Mention – iako nije medalja, na ovom takmičenju to ima prilično veliki značaj, s obzirom na konkurenciju, jer su se takmičili najbolji iz svojih zemalja.

"Momci su se pokazali u najboljem svjetlu i svoju zemlju su predstavili tako da sada svi sa ovog takmičenja znaju da negdje na Mediteranu postoji mala, ali dostojanstvena zemlja Crna Gora. Aleksandar Jovanović, učenik iz Podgorice, održao je takav govor na svječanom otvaranju da su nas odmah svi zapazili. Govorio je na savršenom engleskom, bio je originalan, duhovit i odmjeren", kazala je Milošević.

Učesnici Filozofske Olimpijade

Pored samog takmičenja, koje se sastojalo iz pisanja filozofskog eseja na jednu od četiri zadate teme, učenici su učestvovali u radionicama i seminarima koje su držali najbolji filozofi Norveške.

"Eseji su pisani na jednom od tri velika jezika filozofije: njemačkom, francuskom i engleskom. Pravilo je da se ne može pisati na maternjem jeziku, pa su tako, npr. Njemci morali pisati ili na francuskom ili na engleskom. Naši učenici su se odlično uklopili i zapaženi su po sjajnom poznavanju više stranih jezika, društvenosti i kreativnosti", kazala je Milošević.

Međunarodni žiri, koji je u tri kruga ocjenjivao eseje, sačinjavali su profesori, vođe delagacija, kao i visoki gosti iz UNESCO-a, pod čijim se pokroviteljstvom ova manifestacija i odvija.

IPO je održan u Oslu od 16. do 20. maja.

Galerija

Bonus video: