Mugoša: Šofranac me ucjenjivao za milion eura. Šofranac: To je nevjerovatna laž

Mugoša kazao na sjednici Skupštine Glavnog grada da samo Skupština i sud mogu kontrolisati rad gradonačelnika
110 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 18:20h

Odbornici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista, Liberalne partije i Bošnjačke stranke su uz pomoć glasova odbornika Narodne stranke Slaviše Guberinića i nezavisnog odbornika Bobana Vujačića usvojili su na sjednici Skupštine Glavnog grada odluku o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu preduzeću "Carine".

Time je prestala da važi odluka gradonačelnika Miomira Mugoše iz oktobra prošle godine, kada je sa ovim preduzećem sklopio sporazum iza leđa gradskog parlamenta i javnosti.

Mugoša je na sjednici kazao da mu je vlasnik preduzeća "Šofranac" Veselin Šofranac na sastanku, održanom dvadesetak dana prije lokalnih izbora 2010. godine, kazao da će objavitti kompromitujuće stvari o njemu ako ne zamoli vlasnika kompanije "Carine" Čeda Popoviću da mu da milion eura, jer je u teškoj ekonomskoj situaciji koja je izazvana činjenjem "Carina".

U suprotnom bi, prema Mugošinim riječima, Šofranac odustao od daljeg sudskog sporenja u koje se upustio nakon licitacije oko spornog zemljišta na Starom aerodromu.

"Saopštio sam da to nije ubobičajeno, ali da ću ako baš insistira, pozvati godpodina Popovića i obavijestiti ga o sadržaju razgovora kada je u pitanju njegovo potraživanje od milion eura", kazao je Mugoša.

Šofranac: Mugoša je patološki lažov

Šofranac je komentarišući Mugošinu izjavu za "Vijesti" rekao da nije istina da je na tom sastanku, koji je održan na Mugošino insistiranje, bilo riječi o slučaju "Carine", i to nazvao "nevjerovatnom laži".

Nazivajući gradonačelnika "patološkim lažovom", Šofranac je istakao da je na sastanku, kojem je prisustvovao i sadašnji Mugošin zamjenik Vladan Vučelić, bilo riječi o tome da se priključi voda za dvije zgrade preduzeća "Šofranac"na Zabjelu.

Šofranac je kazao da je tada planirao da organizuje konferenciju za štampu, na kojoj bi objelodanio sve Mugošine "lopovluke" u vezi sa poslom sa "Carinama", te je to, smatra, gradonačelnika uplašilo da ne ostane bez kojeg odborničkog mandata pred izbore, te ga je pozvao na razgovor.

Ne interesuje ga Ministarstvo finansija

Gradonačelnik Miomir Mugoša kazao je na sjednici Skupštine Glavnog grada da samo Skupština i sud mogu kontrolisati rad gradonačelnika i “niko treći”, te da će se odmah nakon donošenja današnje odluke žaliti sudu oko nevalidnosti odluke Ministasrtva finansija.

Ministarstvo finansija je nedavno poništilo Mugošinu odluku iz oktobra prošle godine da preduzeću „Carine“ proda 15.000 metara kvadratnih državnog zemljišta na Starom aerodromu za 2, 5 miliona eura bez znanja Skupštine glavnog grada i javnosti.

Ističući da je Glavni grad pribavio iz Uprave za nekretnine list nepokretnosti, koji je bio potreban da bi se danas mogla održati sjednica, administrator Glavnog grada Željko Vuković, rekao je da se Ministarstvo finansija u rješenju koje je donijelo ni u jednom segmentu nije bavilo time da li je posao sa “Carinama” legalan ili nije, već samo time da li je gradonačelnik nadležni organ da raspolaže opštinskim zemljištem.

Vuković smatra da je zapravo Ministarstvo finansija prekoračilo svoja ovlašćenja, jer “zadire” u autonomiju lokalne samouprave.

Galerija

Bonus video: