Tri crnogorska pomorca i dalje u Egiptu: "Nemamo ništa lijepo da vam kažemo"

Vuković, Samardžić i Vujović potražuju preko 130 hiljada dolara na ime neisplaćenih zarada
90 pregleda 5 komentar(a)
brod Nuada, Nuada, Foto: Marinetraffic.com
brod Nuada, Nuada, Foto: Marinetraffic.com
Ažurirano: 27.05.2012. 15:02h

Desetorica pomoraca iz Crne Gore, Hrvatske i Rumunije – članova posade albanskog trajekta „Adriatic Queen“ koji se nalazi na remontu u Jadranskom brodogradilištu Bijela, riješili su najveći dio svojih problema, odnosno naplatili su neisplaćene zarade koje im je dugovao brodovlasnik, kompanija „Albanian Ferries“ iz Drača.

„Brodar je proteklih dana isplatio najveći dio svojih zaostalih obaveza prema desetorici pomoraca koji su tražili našu intervenciju. Ostalo je još da se za pet pomoraca iz Rumunije koji ne žele više da ostanu na brodu, isplate troškovi repatrijacije i to će se vjerovatno destiti do ponedjeljka“, potvrdio je „Vijestima“ potpredsjednik Sindikata pomoraca Crne Gore i ovlašćeni inspektor Međunarodnog sindikata transportnih radnika ITF za Crnu Goru, kapetan Tomislav Markolović.

Naš ogranak ITF-a od prošle je nedjelje bio angažovan u pokušaju da desetorici pomoraca sa trajekta „Adraitica Queen“ obezbjedi isplatu zaostalih potraživanja od albanskog brodara, u čemu je i uspio.

Prvi oficir palube Uroš Vuković, upravitelj stroja Borislav Samardžić i i prvi oficir stroja Branislav Vujović i dalje su u toj egipatskoj luci

Sa druge strane, još nema nikavih dobrih vijesti za tri crnogorska pomorca koji se sa sličnim problemom u mnogo drastičnijim okolnostima već mjesecima nose na grčkom brodu „Nuada“ koji je zaustavljen u egipatskoj luci Suez.

Prvi oficir palube Uroš Vuković, upravitelj stroja Borislav Samardžić i i prvi oficir stroja Branislav Vujović i dalje su u toj egipatskoj luci na Crvenom moru, bez novca, dokumenata, struje, vode i hrane na brodu.

Nehumani uslovi na brodu

Vuković, Samardžić i Vujović potražuju preko 130 hiljada dolara na ime neisplaćenih zarada koje im je uskratio grčki brodovlasnik, kompanija “Electra Maritime” iz Pireja, za koga na “Nuadi” plove već skoro 17 mjeseci.

“Ništa lijepo vam ne možemo reći jer nema nikakvih pomaka na bolje u riješavanju ove naše agonije"

U proteklih nešto više od osam mjeseci, od ljeta prošle godine, eskalirali su njihovi i problemi ostalih pomoraca ukrcanih na “Nuadi”, a brod je zbog neplaćanja obaveza od strane njegovog vlasnika, bio nekoliko mjeseci zadržan u luci Safaga gdje su pomorci živjeli u nehumanim uslovima, a već dva mjeseca ista situacija ponavlja se i u Suezu.

Naša tri pomorca na zaustavljenoj “Nuadi” su kao u svojevrsnom zatvoru jer su im pasoši oduzeti, a nisu dobili ni tzv. shore pass dozvole za izlazak u grad, pa se mogu kretati samo u krugu luke u Suezu.

“Ništa lijepo vam ne možemo reći jer nema nikakvih pomaka na bolje u riješavanju ove naše agonije. I dalje smo u Suezu, bez goriva, vode i hrane na brodu. Sve ovo treba izdržati”, rezignirano je “Vijestima” kazao “kapo makine” sa “Nuade” Borislav Samardžić.

“Ako se iskrcaju, to drastično pravnički mijenja stvari jer se onda kao formalno bivši članovi posade, podvode pod povjerioce čija je naplata manje prioritetna u odnosu na ukrcanu posadu”

Njemu je prije nekoliko dana umrla majka u Crnoj Gori, a on zbog problema u koje ga je gurnuo nesavjesni grčki brodar, kompanija “Electra Maritime” iz Pireja, nije mogao ni pomisliti da joj dođe na sahranu.

Zvanični sudski proces

“ITF nažalost sada ništa ne može učiniti da ubrza riješavanje problema naše trojice pomoraca u Egiptu. To je tamo sada već postao zvanični sudski proces protiv brodara i sada je sve na njihovom advokatu koji dalje treba da vodi taj slučaj”, kazao je tim povodom “Vijestima” Tomislav Markolović koji je dodao da ITF u ovakvim slučajevima, pomorcima kojima brodar duguje plate, ne preporučuje da napuštaju brod.

“Ako se iskrcaju, to drastično pravnički mijenja stvari jer se onda kao formalno bivši članovi posade, podvode pod povjerioce čija je naplata manje prioritetna u odnosu na ukrcanu posadu”, kazao je Markolović dodajući da je “na umješnosti advokata naša tri pomorca sa “Nuade” da eventualno pred egipatskim sudom isposluje dobijanje garancije za njih da će biti prioritetno isplaćeni čak i ako u međuvremenu odu kući.”

Bonus video: