Ronjenje i kupanje pored mina i granata

Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje godišnje poreske obveznike u prosjeku košta oko 340.000 eura, koliko se iz budžeta države izdvaja za rad RCUD-a
52 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 08:48h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore ni nakon upornih nastojanja "Vijesti", koja traju više od mjesec dana, nije odgovorilo na pitanje šta će država učiniti na otklanjanju opšte opasnosti koju predstavljaju neeksplodirana ubojna sredstva (NUBS) na više lokacija u podmorju Bokokotorskog zaliva, na koja su ribari i ronilačka udruženja do sada u više navrata upozoravali MUP.

Rješavanje tog problema je nadležnost JP "Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spasavanje i kontrolu na moru" iz Bijele (RCUD), organizacije pod kontrolom MUP-a, koju većinom čine bivši, ili još aktuelni policajci.

MUP je i prošle jeseni "mrtav-hladan" oćutao pitanja iz iste ove oblasti, koja su mu u oktobru poslale "Vijesti". NUBS u podmorju Boke postoje u tjesnacu Verige, ispred Tivta, na plićini Ploča, kod ostrva Mamula, kod hridi Karatoč na ulazu u hercegnovsku gradsku luku...

Ni RCUD nije odgovorio na pitanje "Vijesti" šta su do sada preduzeli, ili će preduzeti, na otklanjanju opšte opasnosti koju predstavljaju poznate lokacije NUBS u podmorju Boke, a koje im je upućeno još 18. aprila.

Granata na Verigama

Ta firma, kojom rukovodi nekadašnji komandir ronilačke jedinice MUP-a Veselin Mijailović, godišnje poreske obveznike Crne Gore u prosjeku košta oko 330 do 340 hiljada eura, koliko se iz budžeta države izdvaja za rad RCUD-a.

Tako je u budžetu Crne Gore za 2011. za RCUD, i to za program nazvan "Obuka ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spasavanje i kontrolu na moru", opredijeljen iznos od 342.020,24 eura. Za te pare, Crna Gora u svom podmorju, čak i na lokacijama koje su samo po nekoliko milja udaljene od sjedišta RCUD-a u Bijeloj, još ima gomile NUBS, mahom zaostalih iz perioda Prvog i Drugog svjetskog rata.

Lani su Mijailović i njegovi zaposlenici iz mora u Crnoj Gori izvadili ukupno samo oko 100 kilograma NUBS, i to mahom sa lokacija gdje su prethodno ta ista NUBS nalazili ribari, ronioci ili kupači. Ipak, među njima nije bila lokacija u Verigama, gdje se u moru, na samo sedam do devet metara dubine, blizu otvorenog šanka kod crkvice Gospe od Snijega, nalazi tridesetak topovskih granata kalibra oko 300 mm.

Ta lokacija nadležnima u državi poznata je još od marta 2009, od kada o njoj postoje i službene zabilješke pripadnika MUP-a, ali RCUD je do sada nije očistio, iako se nalazi neposredno u blizini lokacije sa koje je Mijailovićevo udruženje prije nekoliko godina izvadilo 65 tona neeksplodiranih granata, jer je to tada, sa 150 hiljada dolara, finansirala ambasada SAD u Podgorici.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: