Unija slobodnih sindikata traži izmjenu Zakona o državnim praznicima

U inicijativi se navodi da se USSCG više puta obraćala poslaničkim klubovima i članovima skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje
5 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Arhiva "Vijesti"
Unija slobodnih sindikata, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.05.2012. 16:30h

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) uputila je danas predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću inicijativu za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o državnim i drugim praznicima.

U inicijativi se navodi da se USSCG više puta obraćala poslaničkim klubovima i članovima skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje povodom kampanje koju sprovodi od 2009. godine, u cilju poštovanja prava zaposlenih na neradni dan u dan državnih praznika i 40-satno radno vrijeme u toku sedmice.

"U svim našim obraćanjima uporno smo isticali činjenicu da su naši volonteri, koji su vršili monitoring na terenu, konstatovali drastično kršenje poštovanja Zakona o državnim i drugim praznicima", kaže se u inicijativi.

"Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da ne postoji ni odredba koja upućuje na organ koji vrši nadzor nad primjenom zakona, što doprinosi flagratnom kršenju njegovih odredbi"

Navodi se da se nepoštovanje Zakona najviše ogledalo u činjenici da su poslodavci, uz saglasnost nekih lokalnih uprava, dobijali odobrenje da rade u dane praznika, bez obzira što nijesu "privredna društva i drugi oblici obavljanja privredne djelatnosti čija priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprekidan rad".

Iz USSCG podsjećaju da je Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje konstatovao da postojeći Zakon ne nudi zaštitu zaposlenima koji rade za vrijeme državnih i drugih praznika, niti predviđa sankcije za privredne subjekte koji, suprotno zakonu, obavljaju djelatnost za vrijeme praznika.

Odbor je, kako navode, konstatovao i da postojeće zakonsko rješenje nije utvrdilo organ koji izdaje dozvole i odlučuje o tome koji privredni subjekti potpadaju pod djelatnosti koje mogu raditi u dane državnih praznika zbog prirode djelatnosti i tehnologije.

Iz USSCG, između ostalog, predlažu da se u Zakon unese stav da "dozvolu za rad u dane praznika subjektima iz stava 1 ovog člana daje ministarstvo nadležno za poslove ekonomije, u skladu sa kriterijumima i pravilima koja propiše."

"Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da ne postoji ni odredba koja upućuje na organ koji vrši nadzor nad primjenom zakona, što doprinosi flagratnom kršenju njegovih odredbi", kaže se u inicijativi USSCG.

U toj radničkoj asocijaciji smatraju da je zbog istaknutih problema koji su konstatovani u praktičnoj primjeni Zakona neophodno hitno pristupiti njegovim izmjenama i dopunama, kako bi se uočene anomalije otklonile, a zaposlenima bilo zaštićeno pravo na slobodan dan u dane državnih i drugih praznika.

Iz USSCG, između ostalog, predlažu da se u Zakon unese stav da "dozvolu za rad u dane praznika subjektima iz stava 1 ovog člana daje ministarstvo nadležno za poslove ekonomije, u skladu sa kriterijumima i pravilima koja propiše."

Predložili 4 nov člana

U USSCG predlažu i da se dodaju četiri nova člana, od kojih bi prvi propisivao da "nadzor nad primjenom Zakona vrši Ministarstvo rada i socijalnog staranja preko inspekcije rada".

U istom članu, smatraju u USSCG, treba da stoji da je "poslodavac dužan da u poslovnim prostorijama, odnosno mjestu izvođenja radova ima dozvolu organa iz člana 5 stav 2 ovog zakona za rad u vrijeme državnih i drugih praznika", i da "u vršenju nadzora inspektor rada ima ovlašćenja utvrđena zakonom."

USSCG,mizmeđu ostalog, predlaže i član kojim bi se precizno definisale kazne za poslodavce-pravna lica koji „obavljaju rad u vrijeme državnih praznika suprotno ovom zakonu“, kao i za odgovorne osobe u njima

Bonus video: