Crna Gora i Hrvatska u završnoj fazi izrade nautičkog vodiča

Nautor vodič sadrži 13 preporučenih prekograničnih ruta, od kojih je pet prilagođeno za jedrilice, a po četiri za manje motorne jahte, odnosno velike megajahte
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 17:24h

Jedinstveni nautičko-turistički vodič crnogorskog i dijela priobalja Hrvatske, čija je izrada u toku, u sklopu IPA projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, nazvan „Zajednička promocija i sigurnost nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju“, biće uskoro publikovan.

Prve radne verzije tog vodiča već su izrađene, u toku je lektorisanje i završna obrada teksta, pa će uskoro biti objavljena i finalna verzija. Pokrenut je i internet sajt www.nautour.info.

Nautor vodič sadrži 13 preporučenih prekograničnih ruta, od kojih je pet prilagođeno za jedrilice, a po četiri za manje motorne jahte, odnosno velike megajahte. Njih je detaljno u praksi ispitala grupa autora vodiča, koji su jedrilicom, tokom desetodnevnog krstarenja dugog oko 500 nautičkih milja, obišli najveće atrakcije akvatorijuma Dubrovačko-neretvanske županije i Crnogorskog primorja, od Pelješca na sjeveru, do ušća Bojane na jugu.

Partneri na realizaciji projekta, skraćeno nazvanog „Nautour“, su Hidrometeorološki zavod (HMZ) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore na naše, odnosno Hrvatski hidrografski institut (HHI) iz Splita i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku sa hrvatske strane.

Osnovni cilj „Nautoura“ je unapređenje turističkog, posebno nautičkog potencijala dubrovačke regije i Crnogorskog primorja, kroz zajedničku promociju kao jedinstvene turističke cjeline sa bogatim kulturnim i prirodnim nasljeđem. Projekat, koji se realizuje već godinu i po dana, ušao je u završnu fazu i ocijenjen je kao jedan od do sada najuspješnijih programa međudržavne saradnje Crne Gore i Hrvatske u oblasti razvoja nautičkog turizma.

Partneri iz Crne Gore i Hrvatske zajedno su prikupili i sistematizovali podatke o svim važnim prirodnim i kulturnim znamenitostima i turističkim uslugama u prekograničnom području, informacije od značaja za sigurnost plovidbe u akvatorijumu Dubrovačko-neretvanske županije i Crnogorskog primorja, a HHI iz Splita je pružio podršku kadrovskom jačanju sektora za hidrografiju HMZ Crne Gore.

Crnogorski hidrografi završili su hidrografske premjere i izradu karata - planova za ukupno 18 luka, marina i pristaništa na našem primorju koji su, sa podacima njihovih kolega iz Splita, a koji se odnose na područje Dubrovnika i okoline, upareni u jedan jedinstveni nautičko-turistički vodič crnogorskog i dijela priobalja Hrvatske.

Bonus video: